In Wenen zijn maandagavond meerdere slachtoffers gevallen bij verschillende schietpartijen in het centrum. Mogelijk is de schietpartij begonnen bij een synagoge. 

  • Volgens de politie gaat het om meerdere daders die op zes verschillende plekken hebben geschoten.
  • Er zijn vier dodelijke slachtoffers te betreuren.
  • Een van de daders is doodgeschoten door de politie. Hij werd eerder veroordeeld voor terrorisme.
  • Daders droegen machinegeweren, machetes en diverse pistolen.
  • Burgers worden ook dinsdag gevraagd om thuis te blijven, alle scholen zijn dicht.
  • Oostenrijks leger ingezet om bewaking in Wenen over te nemen.
Zwitserse politie houdt nog twee verdachten aan 
Na de terroristische aanslag in Wenen zijn in Zwitserland twee verdachten aangehouden. De twee Zwitsers (18 en 24 jaar) werden in samenwerking met de Oostenrijkse autoriteiten opgepakt in Winterthur, niet ver van Zürich.

Eerder waren al veertien mogelijke betrokkenen in Oostenrijk gearresteerd. De aanslagpleger zelf werd doodgeschoten door de politie.

De dader stamt uit de Albanese moslimminderheid in Noord-Macedonië. De twintigjarige man werd in de buurt van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Hij had behalve een Oostenrijks ook een Noord-Macedonisch paspoort. 

De man schoot vier personen, onder wie een Duitse, dood in de buurt van een synagoge in de binnenstad van Wenen. Ruim twintig personen raakten gewond.

De Oostenrijkse autoriteiten hebben informatie gevraagd van hun Noord-Macedonische collega's.
dinsdag 3 november 2020 om 16:58
De Nederlandse Cyntha woont in Wenen: 'Mijn Oostenrijkse vrienden zijn beduusd' 
"Vandaag zou de eerste dag van de lockdown zijn in Oostenrijk", vertelt de Nederlandse Cyntha, die al enige tijd in Wenen woont. "Veel mensen wilden gisteren nog een laatste keer uit eten, dus was het druk in de stad. Ik was bij vrienden toen we de eerste meldingen over de aanslag binnenkregen. Via de media, maar ook via social media, zoals Instagram en Twitter, kregen we te horen wat er aan de hand was. Dat was heel spannend. We wisten ook niet precies wat waar was, en wat niet. Er waren veel geruchten. Op straat was het echt een gekkenhuis. Helikopters vlogen over en er was overal politie."

Vanmiddag is het volgens Cyntha heel rustig in de stad. "Eerder op de dag werd het aangeraden om binnen te blijven, maar inmiddels zijn er alweer wat mensen op straat. Veel winkels en openbare gebouwen zijn gesloten." De spanning in de stad is om te snijden. "Mijn Oostenrijkse vrienden zijn beduusd. Niemand had verwacht dat zoiets in Oostenrijk zou gebeuren, het voelt zo veilig in dit land. Ze herhalen steeds dat dit het ergste is dat hier in jaren is gebeurd. Ik, als niet-Oostenrijker beleef het anders in Nederland zijn we denk ik al iets meer voorbereid op dit soort situaties."
dinsdag 3 november 2020 om 14:13
Drie personen verkeren in kritieke toestand
Drie personen verkeren nog in kritieke toestand na de schotenwisselingen van gisterenavond. Dit heeft burgemeester Michael Ludwig van Wenen zojuist bekendgemaakt. In totaal worden nog dertien slachtoffers in het ziekenhuis behandeld aan hun verwondingen.
dinsdag 3 november 2020 om 13:40
Minister: 22 gewonden, 4 doden en 14 arrestaties
De Oostenrijkse minister Karl Nehammer van Binnenlandse Zaken houdt een persconferentie over de schietpartijen van gisteravond. Hij meldt dat in totaal 22 personen gewond zijn geraakt. Daarnaast zijn vier burgers overleden. De toestand van de zwaargewonde agent is inmiddels stabiel.

Ook zegt hij dat veertien personen zijn gearresteerd en dat er achttien huiszoekingen hebben plaatsgevonden. Het is niet duidelijk op welke manier de aangehouden personen betrokken waren bij de schietpartijen in de Oostenrijkse hoofdstad. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt waar ze precies van worden verdacht.

Nehammer zegt dat er tot dusver geen bewijs is dat de aanslag werd uitgevoerd door meerdere schutters. Het videomateriaal dat door de politie wordt beoordeeld "toont op dit moment geen enkel bewijs van een tweede aanvaller", aldus de minister.
dinsdag 3 november 2020 om 12:04
Volgens de Oostenrijkse nieuwsinstantie Kronen Zeitung is opnieuw een verdachte aangehouden, ditmaal in Linz. Die stad ligt tientallen kilometers ten westen van Wenen.

Het zou volgens diverse Oostenrijkse media gaan om een "bekende islamist". Het is niet duidelijk of de persoon verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslag, of dat het om een bekende van een andere aanslagpleger gaat. Er vond geen vuurgevecht plaats: naar verluidt was de verdachte "compleet verrast".
dinsdag 3 november 2020 om 10:34
De bondskanselier heeft ook meer details over de dodelijke slachtoffers vrijgegeven. Volgens Kurz werden een oudere man en vrouw, een jonge voorbijganger en een serveerster doodgeschoten. Een politieagent die hen te hulp schoot, werd neergeschoten en raakte gewond.
dinsdag 3 november 2020 om 09:56
De gedode aanslagpleger in Wenen was een twintigjarige man die eerder was veroordeeld voor betrokkenheid bij een terroristische organisatie. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer dinsdag.

In april 2019 werd hij veroordeeld omdat hij had geprobeerd naar Syrië te reizen om zich bij de extremistische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. De aanslagpleger had een gevangenisstraf van 22 maanden gekregen, maar werd begin december voorwaardelijk vrijgelaten, vertelde Nehammer.

De man was een staatsburger van zowel Oostenrijk als Noord-Macedonië, vertelde de minister aan het Oostenrijkse persbureau APA. Volgens de Oostenrijkse krant Falter heette de gedode man Kurtin S. en was hij geboren en getogen in Wenen. 

Volgens Nehammer is de politie al vijftien huizen binnengevallen en zijn verschillende mensen aangehouden die in verband stonden met de verdachte.
dinsdag 3 november 2020 om 09:33
De Oostenrijkse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de aanslag in Wenen waarbij maandagavond vier mensen om het leven zijn gekomen. Dinsdag om 12.00 uur wordt een minuut stilte gehouden in het hele land.

"Onze gedachten en ons medeleven gaan uit naar de slachtoffers, de gewonden en andere betrokkenen van de aanslag in deze bijzonder zware uren voor ons land", zei bondskanselier Sebastian Kurz na de ministerraad van dinsdag. "Deze aanslag is een afschuwelijke daad en een aanval op de vrijheid en democratie van Oostenrijk."
dinsdag 3 november 2020 om 09:32
De Oostenrijkse politie zou twee mensen hebben gearresteerd in de stad St. Pölten, meldt het landelijke persbureau APA. De stad ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Wenen.
dinsdag 3 november 2020 om 09:23
Op deze zes locaties werd maandagavond geschoten. Op de Seitenstettengasse bevindt zich een synagoge, waar het eerste schot gelost zou zijn.
dinsdag 3 november 2020 om 09:00
Het dreigingsniveau in Nederland wordt niet verhoogd na de aanslag in Wenen. Er is geen informatie die daar aanleiding toe geeft, zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jan Aalbersberg. Het dreigingsniveau staat momenteel op 3 van de 5. Dat wil zeggen dat een terroristische aanslag in Nederland 'voorstelbaar' is.

Aalbersberg laat op Twitter weten dat zijn organisatie de situatie "monitort". "Mijn medeleven gaat uit naar de Oostenrijkers die getroffen zijn of in onzekerheid verkeren."
dinsdag 3 november 2020 om 08:30
Bij overheidsgebouwen in Wenen hangen de vlaggen vandaag halfstok. Tijdens een persconferentie vertelde parlementslid Pamela Rendi-Wagner zojuist namens de Oostenrijkse Sociaaldemocratische Partij dat de regering "niet zal wijken voor terreur".
dinsdag 3 november 2020 om 08:10
In totaal zijn zeventien personen gewond geraakt, van wie er zeven in kritieke toestand verkeren, meldt het Oostenrijkse persbureau APA op basis van gezondheidsautoriteiten. Eerder sprak de politie van vijftien zwaargewonden, onder wie één agent. 

Tien van de gewonden zouden volgens APA in shock verkeren. De overige slachtoffers zouden schot- en snijwonden hebben.
dinsdag 3 november 2020 om 07:16
De Oostenrijkse krant Kurier meldt zojuist op basis van de politie dat autoriteiten uitgaan van maximaal vier daders. Eén van hen is doodgeschoten en een tweede dader zou al zijn aangehouden.
dinsdag 3 november 2020 om 06:53
Een vierde slachtoffer zou zijn bezweken aan zijn of haar verwondingen, meldt het Oostenrijkse persbureau APA. De nieuwsinstantie schreef enkele minuten terug dat er ook een nieuwe verdachte is gearresteerd, maar beide beweringen zijn nog niet door officiële autoriteiten bevestigd.

Ook de Oostenrijkse krant Kurier meldt dat er een vierde dodelijk slachtoffer is, op basis van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
dinsdag 3 november 2020 om 06:49
Het forensisch onderzoek gaat onverminderd door. Op zeker zes locaties in het centrum van Wenen is gisteren geschoten. De politie is nog steeds op zoek naar minimaal één dader.
dinsdag 3 november 2020 om 06:36
Volgens het Oostenrijkse persbureau APA zijn in de nacht van maandag op dinsdag meerdere arrestaties verricht en huizen doorzocht. Nieuwe arrestaties zijn nog niet bevestigd door de autoriteiten.
dinsdag 3 november 2020 om 06:14
Goedemorgen. Deze nacht is meer bekend geworden over de aanslag in Wenen. Het belangrijkste nieuws:

  • Het dodental is verder opgelopen tot drie. Het gaat om twee mannen en één vrouw.
  • De doodgeschoten dader was een IS-sympathisant, vertelde minister Karl Nehammer van Binnenlandse Zaken.
  • Hij had een machinegeweer, machete en pistool op zak
  • Burgers moeten ook deze ochtend thuisblijven
maandag 2 november 2020 om 23:16
Alle vijftien slachtoffers hebben schotwonden opgelopen en een paar van hen zullen geopereerd worden. Hoeveel is niet bekend. Dat meldt Michael Biner, het hoofd van het ziekenhuis dat de slachtoffers behandelt, in gesprek met omroep ORF.
maandag 2 november 2020 om 23:12
De politie begeleidt bezoekers van de Weense Staatsopera naar buiten. (Foto: ANP)
maandag 2 november 2020 om 23:09
De politieagent die is neergeschoten tijdens de aanslag is inmiddels buiten levensgevaar, zegt de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz tegen de omroep ORF

Het is nog onduidelijk volgens Kurz of mensen morgen weer de deur uit kunnen en het openbare leven hervat kan worden. Dit alles hangt af van de veiligheidsoperatie van vannacht en de zoektocht naar de daders. Er zijn er nog een paar op vrije voeten.

De motieven van de schutters zijn nog onduidelijk, maar een antisemitische achtergrond kan volgens Kurz niet worden uitgesloten.
maandag 2 november 2020 om 22:40
Volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer vinden er nog steeds gevechten tussen de politie en aanslagplegers plaats. De daders zouden nog mobiel zijn.
maandag 2 november 2020 om 22:31
Een politiewoordvoerder meldt in gesprek met omroep ORF dat een groot deel van de binnenstad van Wenen is afgesloten. Daarnaast is "een groot wapen" van de daders veiliggesteld. De woordvoerder vraagt inwoners opnieuw om binnenshuis te blijven.
maandag 2 november 2020 om 22:24
Bondskanselier Sebastian Kurz meldt daarnaast dat het Oostenrijkse leger is ingezet om bewaking in Wenen over te nemen van de lokale politie.
maandag 2 november 2020 om 22:19
Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwt de lokale bevolking nu ook op de eigen website om binnen te blijven.
maandag 2 november 2020 om 22:17
De burgemeester van Wenen Michael Ludwig heeft zojuist in gesprek met omroep ORF zijn medeleven betuigd aan slachtoffers en hun families. Daarnaast meldt hij dat gecontroleerd wordt of de mogelijke bomgordel die de doodgeschoten dader droeg, echt is.
maandag 2 november 2020 om 22:09
De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
Omstanders filmen schietende man in straten Wenen
Omstanders filmen schietende man in straten Wenen
maandag 2 november 2020 om 21:49
Het is nog niet duidelijk te stellen of de synagoge doelwit was van de aanslag, laat ook Oskar Deutsch, hoofd van de Joodse gemeenschap in het land, via Twitter weten. De synagoge was ten tijde van de schietpartijen gesloten.
maandag 2 november 2020 om 21:43
De Oostenrijkse nieuwszender ORF laat weten dat er 15 gewonden zijn gemeld, van wie 7 zwaargewond zouden zijn.
maandag 2 november 2020 om 21:38
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben alle schietpartijen rondom de locatie van de synagoge plaatsgevonden. Het is vooralsnog niet bekend of de aanslagen gericht waren op het Joodse gebedshuis.
maandag 2 november 2020 om 21:30
Er zijn volgens de politie meerdere plaatsen delict: op dit moment in totaal zes. Een van de daders is doodgeschoten door de politie.
maandag 2 november 2020 om 21:28
De Weense politie bevestigt zojuist dat er een dodelijk slachtoffer is gevallen. Meerdere personen, onder wie een politieagent, raakten zwaar gewond.
maandag 2 november 2020 om 21:27
Volgens binnenlandminister Karl Nehammer gaan de veiligheidsdiensten ervan uit dat het een terroristische aanval betreft, uitgevoerd door meerdere personen. "Op dit moment kan ik bevestigen dat het ogenschijnlijk om een terroristische aanval gaat", zegt hij tegen de Oostenrijkse televisiezender ORF. "Helaas zijn daarbij meerdere gevonden en waarschijnlijk ook doden gevallen."
maandag 2 november 2020 om 21:17
De binnenlandminister spreekt over "gewonden en waarschijnlijk ook dodelijke slachtoffers". De woordvoerder van de Weense ambulancedienst zegt dat er zeker één dode is gevallen. Dit bericht is nog niet bevestigd door andere autoriteiten.