De bevolking van Nieuw-Zeeland heeft er in een bindend referendum voor gekozen om euthanasie wettelijk legaal te maken. Nog niet alle stemmen van het referendum van half oktober zijn geteld, maar de voorsprong van ruim 65 procent is niet meer in te halen, meldt de kiescommissie vrijdag.

De wet, die in november 2021 van kracht zal worden, regelt dat terminale patiënten van achttien jaar of ouder die minder dan zes maanden te leven hebben, ervoor kunnen kiezen om hun leven te beëindigen. Daarvoor hebben ze wel de toestemming van twee artsen nodig.

Nieuw-Zeeland voegt zich daarmee bij een select aantal landen waar euthanasie legaal is, waaronder Nederland, België, Luxemburg, Canada en het westelijke deel van Australië.

De euthanasiewet had de steun van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern en oppositieleider Judith Collins.

Het referendum werd gehouden op 17 oktober, de dag waarop de inwoners ook een nieuw parlement konden kiezen; de Labour Party van Ardern behaalde een klinkende overwinning.

Een ander vraagstuk waar de kiezers zich via een referendum over mochten buigen, was de legalisering van cannabis. Volgens de voorlopige telling stemt 53 procent tegen, maar deze uitslag kan nog omslaan bij het tellen van de bijna half miljoen stemmen die vooral uit het buitenland komen.