In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rond de incidenten in de Franse steden Nice en Avignon en de steekpartij op het Franse consulaat in de Saoedische stad Djedda.

  • Drie mensen zijn om het leven gekomen bij een aanval met een mes in een kerk in Nice.
  • De dader is bij zijn arrestatie neergeschoten en ligt in het ziekenhuis. Vermoedelijk gaat het om een 21-jarige Tunesiër.
  • De burgemeester van Nice spreekt van een terroristische daad.
  • Ruim twee uur na de aanval in Nice schoten agenten een man met een pistool dood in Avignon.
  • Een man stak een bewaker van het Franse consulaat in Djedda neer.
Tunesië opent onderzoek naar verdachte aanslag Nice
Tunesië heeft een officieel onderzoek geopend naar de man die verdacht wordt van het plegen van de terreuraanslag in Nice, waarbij drie personen om het leven kwamen. Enkele uren geleden kwamen berichten naar buiten dat het zou gaan om een 21-jarige Tunesiër. 

De man zou in september als migrant op het Italiaanse eiland Lampedusa zjin aangekomen. Na een periode van quarantaine werd hij vrijgelaten met de boodschap dat hij Italië moest verlaten. Hij arriveerde vervolgens in oktober in Frankrijk.
donderdag 29 oktober 2020 om 18:29
Zeker drie personen zijn donderdag om het leven gekomen bij een aanval met een mes bij een kerk in de Franse stad Nice. De Franse president Emmanuel Macron heeft de stad bezocht. Volgens Macron is Frankrijk ''een duidelijk doelwit voor terroristische aanslagen''.
Macron: 'Frankrijk is duidelijk doelwit voor terroristische aanslagen'
Macron: 'Frankrijk is duidelijk doelwit voor terroristische aanslagen'
donderdag 29 oktober 2020 om 18:17
Europese leiders veroordelen aanvallen in Frankrijk
Leiders van de Europese Unie (EU) zeggen "geschokt" te zijn door de aanvallen in Frankrijk waarbij drie mensen om het leven zijn gekomen. In een gezamenlijke verklaring spreken ze over "terroristische aanvallen" en tonen ze solidariteit met Frankrijk. 

"Wij roepen leiders van over de hele wereld op om te werken richting dialoog en begrip tussen gemeenschappen en religies, in plaats van verdeling", zeiden ze voorafgaand aan een videobijeenkomst over de coronacrisis.
donderdag 29 oktober 2020 om 18:12
Halsema: 'Aanval door extremist ook in Amsterdam niet ondenkbaar'
Een aanval vergelijkbaar met die in Nice is ook in Amsterdam niet ondenkbaar, schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad, meldt Het Parool"Dergelijke aanslagen raken aan het veiligheidsgevoel van de stad, omdat een aanval door een extremist ook hier niet ondenkbaar is," schrijft de burgemeester. 

Volgens Halsema is Amsterdam kwetsbaar, omdat er veel verschillende meningen te vinden zijn. "Wie wij ook zijn, wat wij ook geloven en waar wij ook vandaan komen, wij staan voor onze vrijheden." 

De burgemeester heeft contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), maar voor extra maatregelen zou nu geen aanleiding zijn.
donderdag 29 oktober 2020 om 16:09
'Aanslagpleger Nice is 21-jarige Tunesiër'
De man die donderdag drie mensen vermoordde in Nice is volgens bronnen rond het onderzoek een 21-jarige Tunesiër. Hij zou in september als migrant op het Italiaanse eiland Lampedusa zijn aangekomen. Na een periode van quarantaine werd hij vrijgelaten met de boodschap dat hij Italië moest verlaten. Hij arriveerde vervolgens in oktober in Frankrijk.
donderdag 29 oktober 2020 om 15:43
Politie: Doodgeschoten verdachte in Avignon had psychiatrische problemen
De politie gaat ervan uit dat er geen terroristische motieven in het spel waren bij de man die vandaag door agenten is doodgeschoten in Avignon, schrijft persbureau AFP. Hij zou in behandeling zijn geweest bij een psychiater en onsamenhangende gedachten hebben. De 33-jarige man werd twee uur na de aanslag op een kerk in Nice doodgeschoten, nadat hij volgens de politie met een pistool omstanders in Avignon bedreigde.
donderdag 29 oktober 2020 om 15:26
Kerken door heel Frankrijk luiden klok om aanval in Nice
Kerken door heel Frankrijk luiden klok om aanval in Nice
donderdag 29 oktober 2020 om 15:23
Mogelijke aanslagpleger in Lyon zou 'serieuze dreiging' zijn geweest
Er wordt steeds meer bekend over de 26-jarige Afghaanse man die in Lyon opgepakt zou zijn met een mes van 30 centimeter. Persbureau AFP schrijft dat hij bekend zou zijn bij de inlichtingendiensten. Een ingewijde zegt tegen AFP dat het incident "serieus" was. De man zou vanmiddag in het centrum van Lyon op de Victor Hugo-straat aangehouden zijn, uitgedost in traditionele klederdracht en een militair vest, zo melden meerdere Franse media. Autoriteiten hebben dit nog niet bevestigd. 

Na de mesaanval op een kerk in Nice vanochtend, gebeurden verschillende incidenten waarbij de politie een mogelijke aanslagpleger aanhield. In het Zuid-Franse Avignon is een man doodgeschoten door agenten nadat hij eerder voorbijgangers met een pistool bedreigde, aldus de politie. In het Noord-Franse Sartrouville zou een jonge man aangehouden zijn omdat hij volgens zijn vader een aanslag wilde plegen "zoals in Nice", schrijven Franse media op basis van ingewijden. In Lyon is naast de Afghaan nog een man aangehouden omdat hij omstanders bedreigde, maar die persoon zou volgens de politie in een verwarde toestand verkeren.
donderdag 29 oktober 2020 om 15:01
Franse president: Militairen gaan scholen en kerken bewaken
De bewaking van scholen en gebedshuizen zoals kerken wordt opgevoerd na de terreuraanslag in Nice. Dat zei de Franse president Emmanuel Macron in de Zuid-Franse kustplaats, waar een extremistische islamist vanochtend zeker drie mensen vermoordde. Voor de extra bewaking worden militairen ingezet. De huidige inzet van militairen die kwetsbare plekken bewaken wordt opgeschroefd van drie- naar zevenduizend militairen. 

"We worden aangevallen wegens onze waarden, onze waarden van vrijheid en ons verlangen niet voor terreur te wijken", aldus Macron. Hij benadrukt dat Frankrijk zich niet moet laten verleiden door de "geest van verdeeldheid".
donderdag 29 oktober 2020 om 14:55
Koningspaar geschokt door aanslag Nice: 'Opnieuw is Frankrijk geraakt'
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in een verklaring gezegd geschokt te zijn door de aanslag in Nice.

"De afschuwwekkende geweldsdaad vanmorgen in Nice bij de Basilique Notre-Dame de l'Assomption, heeft ons geschokt. Opnieuw is Frankrijk geraakt, het land waarmee Nederland zich zo verwant voelt. Ons hart gaat uit naar alle getroffenen. Wij leven mee met degenen die een dierbare hebben verloren en voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor een vreedzame samenleving", schrijven ze.
donderdag 29 oktober 2020 om 14:12
'Franse politie arresteert man met een mes en twee anderen'
De Franse politie heeft na de steekpartij in een kerk in Nice vandaag nog meerdere keren moeten ingrijpen, schrijven lokale media Le Figaro en Le Monde op basis van ingewijden bij de politie. Rond 11.00 uur arresteerde de politie een verwarde man die op straat bedreigingen uitte. Bij de tweede arrestatie ging het om een 26-jarige Afghaan in traditionele kleding met een militair vest, die een mes van 30 centimeter bij zich droeg. Zeventien inwoners van Lyon zouden bij de politie meldingen over hem hebben ingediend. 

In het Noord-Franse Sartrouville zou de politie rond 13.00 uur een man aangehouden hebben. Zijn vader had de politie ingeschakeld, schrijft Le ParisienDe man wilde volgens zijn vader ook een aanval uitvoeren.
donderdag 29 oktober 2020 om 13:58
Wat we tot nu toe weten over de drie slachtoffers in Nice
Vooralsnog heeft de Franse politie weinig bevestigd over de slachtoffers van de steekpartij in de Notre-Dame in Nice. Op basis van ingewijden van de Franse krant Le Monde lijkt het volgende gebeurd te zijn:

  • Het eerste slachtoffer werd in de kerk aangevallen. De dader sneed haar keel door en zou haar hebben geprobeerd te onthoofden.
  • De dader stak daarna de 45-jarige koster van de kerk dood.
  • Een vrouw raakte bij de steekpartij in de kerk ernstig gewond en vluchtte naar een café aan de overkant van het gebouw, waar ze aan haar verwondingen bezweek. 
donderdag 29 oktober 2020 om 13:42
Saoedi-Arabië: 'Extremistische acties in tegenspraak met elk geloof' 
Saoedi-Arabië veroordeelt de aanval in een kerk in Nice, meldt het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het koninkrijk veroordeelt categorisch dergelijke extremistische acties, die in tegenspraak met elk geloof zijn. Tegelijkertijd moeten alle vormen van haat, geweld en extremisme vermeden worden", aldus het land, in wat lijkt op een verwijzing naar spotprenten van de profeet Mohammed. De Franse docent Samuel Paty werd bijna twee weken geleden onthoofd, omdat hij cartoons van de profeet had laten zien tijdens een les over vrijheid van meningsuiting.
donderdag 29 oktober 2020 om 12:33
Vaticaan over aanslag: 'Beantwoord het kwade met het goede'
Paus Franciscus hoopt dat het Franse volk "eensgezind het kwade beantwoordt met het goede", zegt een woordvoerder van het Vaticaan in een verklaring na de mesaanval in de rooms-katholieke kerk Notre-Dame in Nice. Hij zegt dat de paus momenteel bidt voor de slachtoffers.

"Dit is een moment van pijn en verwarring. Terrorisme en geweld kunnen nooit geaccepteerd worden", zegt woordvoerder Matteo Bruni verder namens het Vaticaan over het incident. "De aanval van vandaag zaaide dood in een plek van liefde en troost, het huis van de Heer."
donderdag 29 oktober 2020 om 12:22
Ook Tweede Kamer reageert met afschuw op mesaanval in Nice
"Opnieuw een terroristische aanslag in Frankrijk, verschrikkelijk", aldus GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "Onze gedachten zijn bij de Fransen." SP-leider Lilian Marijnissen wenst alle nabestaanden sterkte. "Wat je afkomst, kleur of religie ook is, laten we ons verenigen tegen deze barbarij."

"Opnieuw zo'n onmenselijke daad tegen de vrijheid", zegt Kamerlid Bente Becker van regeringspartij VVD. "Onbevattelijk en hartverscheurend."

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt de aanval "de zoveelste slag in de lange strijd tussen enerzijds de westerse beschaving en vrijheid en anderzijds het islamisme". Hij spreekt van "een strijd op leven en dood die we niet mogen verliezen". Het woord islamisme verwijst niet naar de islam in zijn geheel, maar een politieke stroming die een theocratie nastreeft.
donderdag 29 oktober 2020 om 12:21
'Een vrouw zei: Ren, ren, er worden mensen neergestoken'
De aanslag bij een kerk in Nice leidde in de omgeving tot panische reacties. Een 32-jarige medewerker van een nabijgelegen horecazaak vertelt dat kort voor 9.00 uur schoten klonken. Daarna sloegen mensen rennend op de vlucht. "Een vrouw kwam uit de kerk en zei: 'Ren, ren, iemand is mensen aan het neersteken'", zei de ober van Le Grand Café de Lyon tegen persbureau AFP.

Bij de aanslag bij de Notre-Dame in de zuidelijke kuststad zouden zeker drie doden en zes gewonden zijn gevallen. Toen de dader toesloeg, was volgens een geestelijke geen mis bezig. Wel opent de kerk al om 8.00 uur en komen mensen "op alle tijdstippen" bidden, aldus pater Philippe Asso. Na de aanslag kwamen politie en andere hulpdiensten met tientallen voertuigen ter plaatse.
donderdag 29 oktober 2020 om 12:07
Hoogste dreigingsniveau in Frankrijk vanwege terroristische aanval in Nice
Na de aanslag in Nice is Frankrijk naar het hoogste dreigingsniveau gegaan, maakt premier Jean Castex bekend. De aanpassing geeft de Franse overheid meer mogelijkheden om veiligheidsmaatregelen in te stellen. Bij gebedshuizen wordt nu de beveiliging verhoogd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. President Macron leidt vrijdag een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

Frankrijk kent drie dreigingsniveaus. Ook na de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg twee jaar geleden gold het hoogste niveau.
donderdag 29 oktober 2020 om 11:55
Duitsland, Italië, VK en Turkije reageren geschokt op bloedbad Nice
Europese regeringsleiders hebben de dodelijke aanval bij een kerk in Nice veroordeeld. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanval in Nice donderdag "sterk veroordeeld". In een statement verklaart Turkije zich solidair met de Fransen in de strijd tegen geweld en terrorisme.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Giuseppe Conte reageerden geschokt op het geweld. Merkel zei in een verklaring dat haar land solidair is met Frankrijk. Ze zei "diep geschokt" te zijn door de "wrede moorden" bij het gebedshuis. De Italiaan Conte zei dat "onze waarden sterker zijn dan fanatisme, haat en terrorisme".

Boris Johnson, de Britse premier, is "verafschuwd" door wat hij een "barbaarse aanval" noemt op de Notre-Dame in Nice, twittert hij in zowel Frans als Engels. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families.
donderdag 29 oktober 2020 om 11:54
Rutte: Frankrijk staat niet alleen in strijd tegen extremisme
Frankrijk staat niet alleen in de strijd tegen islamitisch extremisme, zegt premier Mark Rutte in een reactie op de mesaanval in de Zuid-Franse stad Nice waarbij zeker drie mensen zijn omgekomen.

"Voor de tweede keer in korte tijd wordt Frankrijk opgeschrikt door een gruwelijke terreurdaad, ditmaal in Nice", twittert Rutte. "Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. En wij zeggen tegen het Franse volk: in de strijd tegen extremisme staat u niet alleen. Nederland staat naast u."
donderdag 29 oktober 2020 om 11:51
In heel Frankrijk luiden kerkklokken na aanslag Nice
In heel Frankrijk luiden donderdag om 15.00 uur kerkklokken als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag op een kerk in Nice. Dat maakten de katholieke bisschoppen van het land bekend.

"Deze mensen zijn aangevallen en vermoord omdat ze in de basiliek waren", aldus de Conferentie van Bisschoppen van Frankrijk in een verklaring. "Ons hele land is slachtoffer van deze gruwelijke daden", aldus de bisschoppen. Volgens hen zullen de katholieken niet toegeven aan angst en samen met het hele land deze "verraderlijke dreiging het hoofd bieden".
donderdag 29 oktober 2020 om 11:45
Burgemeester Nice: 'Aanvaller bleef Allahoe akbar roepen'
Burgemeester Nice: 'Aanvaller bleef Allahoe akbar roepen'
donderdag 29 oktober 2020 om 11:33
Franse leraar gedood bij geweldsincident eerder deze maand
Eerder deze maand kreeg Frankrijk ook al te maken met een geweldsincident. Op 16 oktober werd leraar Samuel Paty in Parijs onthoofd door een achttienjarige man van Tsjetsjeense afkomst. De aanslagpleger is door politieagenten doodgeschoten. Elf andere verdachten, onder wie familieleden van de dader, zijn opgepakt.

Er werd volgens Franse autoriteiten een haatcampagne tegen Paty gevoerd. De leraar had tijdens een les over vrijheid van meningsuiting karikaturen van de profeet Mohammed laten zien.

Het is nog niet bekend of de incidenten van vandaag verband houden met de dood van Paty.
donderdag 29 oktober 2020 om 11:21
Nice: Drie doden, mogelijk zes gewonden
Bij de aanval in het centrum van Nice zijn naast drie doden ook zes gewonden te betreuren. Dat zegt een bron bij de politie, die benadrukt dat het gaat om een voorlopig slachtofferaantal.

De Franse president Emmanuel Macron zal donderdagmiddag de stad bezoeken, zegt burgemeester Christian Estrosi. Franse media melden dat er al een minuut stilte is gehouden door de Nationale Vergadering, het lagerhuis van het Franse parlement.
donderdag 29 oktober 2020 om 11:10
NCTV na aanval in Nice: Alertheid in Nederland nodig
Een aanval zoals in Nice is ook in Nederland niet ondenkbaar. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg zegt naar aanleiding van de gebeurtenissen in de Franse stad dat alertheid in Nederland geboden blijft. Aalbersberg spreekt in een reactie van verschrikkelijke berichten uit Frankrijk.

Aalbersberg waarschuwt dat geradicaliseerde personen ook in Nederland kunnen toeslaan. Onlangs maakte de NCTV bekend dat het dreigingsniveau op 3 van de 5 staat. Dat wil zeggen dat een terroristische aanslag in Nederland 'voorstelbaar' is. Aanslagen in Europa zijn doorgaans provisorisch en worden gepleegd door eenlingen, staat in het recentste dreigingsbeeld, dat een paar keer per jaar wordt gepubliceerd.

Zeker drie mensen kwamen donderdag om het leven door een aanval van een vermeende moslimextremist in de Franse kuststad Nice. De autoriteiten denken dat de aanvaller terroristische motieven had.
donderdag 29 oktober 2020 om 11:09
Voorzitter EU-raad: 'Heel Europa is met u'
EU-president Charles Michel spreekt zijn solidariteit met Frankrijk en zijn inwoners uit naar aanleiding van de moordpartij in Nice. "Heel Europa is met u", twittert de voorzitter van de Europese Raad.

"Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van de afschuwelijke aanval in Nice en hun nabestaanden", schrijft de Belgische oud-premier op Twitter.
donderdag 29 oktober 2020 om 11:03
Op beelden is te zien hoe agenten de Notre-Dame-kerk in Nice bestormen.
Agenten rennen kerk in na aanval met mes in Nice
Agenten rennen kerk in na aanval met mes in Nice
donderdag 29 oktober 2020 om 11:01
Politie schiet in Avignon man dood die omstanders bedreigde met pistool 
Agenten hebben donderdagochtend een man doodgeschoten in de Zuid-Franse stad Avignon, bevestigt de politie. Het incident vond nog geen twee uur na de steekpartij in Nice plaats.

De man bedreigde passanten met een pistool, aldus de politie. Hij schreeuwde daarbij "Allahoe akbar" (God is de grootste), melden Franse media, maar de politie zegt nog niet te kunnen vaststellen of het om terrorisme gaat en houdt alle opties open. De agenten grepen in. Niemand zou gewond zijn geraakt.

Eerder berichtte Franse media dat de man agenten zou hebben aangevallen met een mes. De politie verduidelijkte later dat hij omstanders zou hebben bedreigd, niet met een mes maar met een pistool.
donderdag 29 oktober 2020 om 10:59
Wat we tot nu toe weten over de gebeurtenissen in Nice
De Franse politie snelde donderdagochtend rond 9.00 uur naar de Notre-Dame-kerk in de Franse stad, waar een man meerdere mensen heeft neergestoken. Volgens de laatste berichten zijn daarbij drie mensen overleden. Een ingewijde bij de politie zegt tegen Franse media dat een van de overledenen, een vrouw, zou zijn onthoofd. Dit is echter nog niet bevestigd door de politie.

De vermoedelijke dader is bij zijn aanhouding neergeschoten en ligt in het ziekenhuis. 

De Franse antiterrorisme-eenheid gaat de zaak onderzoeken, laat het openbaar ministerie weten.