De Amerikaanse rechter Amy Coney Barrett heeft dinsdagochtend (Nederlandse tijd) bij het Witte Huis haar eerste eed als opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof afgelegd. Dinsdag zal ze haar tweede eed afleggen, in het Hooggerechtshof. De 48-jarige Barrett blijft haar functie waarschijnlijk tientallen jaren bekleden.

Kort voor haar eerste eed keurde de Amerikaanse Senaat haar benoeming goed. Barretts benoeming kreeg 52 stemmen voor en 48 stemmen tegen. Slechts één Republikein stemde tegen: senator Susan Collins uit de staat Maine.

Wanneer Barrett dinsdag haar tweede eed aflegt, zal haar benoeming officieel zijn. Met de benoeming van Barrett stijgt het aantal conservatieve rechters in het hof naar zes, tegenover drie progressieve opperrechters.

Er bestond weinig twijfel over de goedkeuring voor Barrett. Door de meerderheid van de Republikeinen in de Senaat was de benoeming van Barrett al vrij snel een zekerheid. Het benodigde aantal stemmen om Barret te kunnen benoemen, is al weken binnen.

Democraten vinden benoeming Barrett hypocriet

De Democraten zijn het niet eens met de Republikeinen en vinden de benoeming hypocriet. In 2016 hielden de Republikeinen de voordracht van een rechter door president Barack Obama nog tegen, omdat die te kort voor de verkiezingen zou zijn geweest. Toen zaten er zes maanden tussen de stemming en de verkiezingen.

De benoeming van Barrett vindt slechts een week voor de Amerikaanse verkiezingen plaats. De Democraten willen dat de kiezer kan bepalen welke partij een nieuwe rechter mag benoemen. Barrett neemt de zetel over van Ruth Bader Ginsburg, die afgelopen september overleed.

Wie is Amy Coney Barrett: Trumps kandidaat-opperrechter?
194
Wie is Amy Coney Barrett: Trumps kandidaat-opperrechter?