De politie van Belarus heeft maandag honderden mensen opgepakt tijdens betogingen tegen het regime van president Alexander Lukashenko. De arrestaties komen op de eerste dag van wat een nationale staking moet zijn tegen de machthebbers.

In twee dagen zijn zeker achthonderd demonstranten aangehouden in de hoofdstad Minsk en in andere steden, aldus een mensenrechtenorganisatie. Zondag liep een ultimatum van de oppositie tegen Lukashenko af. Oppositieleidster Svetlana Tikhanovskaya had hem in een "ultimatum van het volk" opgeroepen te vertrekken. Ze dreigde met een algemene staking.

Omdat Lukashenko niet inging op de eis, is de staking begonnen. Maar het is onduidelijk hoe breed die wordt gedragen. Op beelden van lokale media zijn lege fabrieken te zien. Studenten zouden universiteiten zijn uitgelopen. Maar grote winkels en apotheken waren gewoon open.

Tikhanovskaya sprak over een ongelooflijk niveau aan solidariteit. Volgens het ministerie van Industrie kon het werk in alle staatsbedrijven gewoon doorgaan.

Tikhanovskaya ontvluchtte Belarus, ook wel Wit-Rusland genoemd, nadat ze de overwinning had geclaimd bij de presidentsverkiezingen van augustus. Lukashenko, al een kwart eeuw aan de macht, bleef echter zitten en kreeg een zesde termijn.

Lukashenko negeert ultimatum ondanks massademonstratie in Belarus
85
Lukashenko negeert ultimatum ondanks massademonstratie in Belarus