De vicevoorzitter van de Duitse Bondsdag, Thomas Oppermann, is zondagavond onverwachts overleden op 66-jarige leeftijd. Tijdens filmopnamen met omroep ZDF stortte hij in en werd hij naar een ziekenhuis gebracht, melden Duitse media maandag.

Bondskanselier Angela Merkel liet weten dat ze "geschokt en bedroefd" is door de dood van Oppermann. De Duitse minister van Arbeid, Hubertus Heil, schreef op Twitter dat het nieuws van de dood van Oppermann hem met groot verdriet vervulde.

De plaatsvervangend leider van de Bondsdag en partijpoliticus van de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD) had eind augustus aangekondigd dat hij zich niet kandidaat zou stellen voor de volgende parlementsverkiezingen.

"Na 30 jaar als vertegenwoordiger van het regionale parlement van Nedersaksen en in de Duitse Bondsdag, is het nu het juiste moment voor mij om weer iets anders te doen en nieuwe projecten aan te nemen", zei hij destijds.

Als vicevoorzitter van het federale parlement was Oppermann samen met voorzitter Wolfgang Schäuble en vier andere leden verantwoordelijk voor het voorzitten van debatten in de Bondsdag en de administratie van parlement. Hij bekleedde dit ambt sinds 2017.