De 58-jarige Nederlander die woensdag bij een politie-inval in het Duitse klooster Graefenthal is opgepakt, wordt verdacht van het misbruiken van kinderen en verkrachting. De onderzoeksrechter in de Duitse grensplaats Kleef heeft donderdagavond besloten dat de Nederlander op grond van die verdenkingen langer blijft vastzitten.

De onderzoeksrechter in Kleef moet nog bepalen of hij vervolgd zal worden voor vrijheidsberoving. Mogelijk heeft hij een 25-jarige Nederlandse tegen haar zin vastgehouden in het klooster.

De vrouw is woensdag bij de politie-inval meegenomen. Zij is door de politie ondervraagd en naar een "veilige plek" gebracht, aldus de Duitse politie donderdag.

In een klooster in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, net over de grens bij Nijmegen, trof de Duitse politie woensdag bij de inval 54 personen aan, onder wie 10 kinderen. Het zou gaan om mensen die "in relatie staan tot een religieuze gemeenschap". De verkrachtingen waar de Nederlander van wordt verdacht, zouden in dat klooster hebben plaatsgevonden.

In het klooster huist de sektarische Orde der Transformanten, een Nederlandse religieuze beweging met enkele tientallen leden en een hoofdkwartier in de Noord-Brabantse plaats Hoeven. In het hoofdkwartier zou het vermeende misbruik van de kinderen hebben plaatsgevonden.

De verdachte wordt volgens verschillende media als een profeet of sekteleider beschouwd, maar de woordvoerder van de orde ontkent dat. Ook woonde de vrouw volgens hem uit vrije wil in het klooster.