
Macron: 'Samuel Paty was een van die leraren die je nooit zal vergeten'
Om 19.30 uur werd de kist van Paty op het binnenplein van de universiteit geplaatst. Daarna nam een aantal mensen, onder wie een vriend van Paty, het woord. Als laatst sprak Macron, waarna een minuut stilte werd gehouden ter ere van de leraar.
Macron zei in zijn toespraak dat Paty werd gedood omdat hij "de Franse republiek belichaamde". "Hij werd gedood omdat islamisten ons land willen, maar met stille helden als Paty zullen ze het nooit krijgen."
Een beperkt aantal mensen kon worden toegelaten op het binnenplein van de Sorbonne Université. Op twee pleinen nabij de universiteit, Place du Panthéon en de Place de la Sorbonne, zijn grote beeldschermen geplaatst waarop de plechtigheid wordt uitgezonden. In Moulins, de stad waar Paty opgroeide, is ook zo'n beeldscherm geplaatst.
Eerder op de avond werd bij de Franse ambassade in Den Haag een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Paty. Ongeveer tien mensen hadden zich bij de ambassade verzameld en daar bloemen neergelegd.

Mensen kijken op de Place de la Sorbonne in Parijs naar de herdenking van Paty. (Foto: ANP)
Duizenden mensen hielden zondag al een bijeenkomst voor Paty
Duizenden mensen kwamen zondag in Parijs al naar een bijeenkomst ter ere van Paty op de Place de la République. Ze hadden borden meegenomen met daarop teksten als "Je suis Samuel" (Ik ben Samuel) en "Je suis prof" (Ik ben leraar).
De teksten verwijzen naar de leus "Je suis Charlie", die werd gebruikt na de aanslag op het satirisch weekblad Charlie Hebdo in 2015. Bij deze aanslag kwamen twaalf mensen om het leven. De daders pleegden de aanslag, omdat het blad karikaturen van de profeet Mohammed had gepubliceerd.
Haatcampagne tegen Paty wegens tonen karikaturen
De 47-jarige Paty werd vorige week tijdens zijn wandeling van school naar huis gedood door een achttienjarige man van Tsjetsjeense afkomst. De aanslagpleger is door politieagenten doodgeschoten. Elf andere verdachten, onder wie familieleden van de dader, zijn opgepakt.
Er werd volgens Franse autoriteiten een haatcampagne tegen Paty gevoerd. De leraar had tijdens een les over vrijheid van meningsuiting karikaturen van de profeet Mohammed laten zien.

Macron spreekt menigte toe bij herdenking voor Samuel Paty
Aanslagpleger betaalde leerlingen om slachtoffer aan te wijzen
De dader had leerlingen op de school van Paty betaald om de docent aan te wijzen, zegt de Franse openbaar aanklager voor terrorismezaken woensdag. Hij zou leerlingen 300 tot 350 euro hebben geboden voor informatie over de leraar.
Ook zou de achttienjarige dader van tevoren contact hebben gehad met de vader van een van de leerlingen van Paty. Deze vader had op sociale media opgeroepen tot het ontslag van Paty, wegens het stigmatiseren van moslims.
Zeven verdachten moesten woensdag voor de rechter komen. Twee van hen waren leerlingen van Paty. Deze scholieren van veertien en vijftien jaar oud hebben mogelijk tegen betaling informatie aan de dader gegeven.
NUjij: Uitgelichte reacties