De Duitse politie heeft woensdag bij een grote actie in een voormalig klooster een 25-jarige vrouw bevrijd. Volgens de politie werd zij tegen haar wil vastgehouden in het pand in Goch. Een 58-jarige man is aangehouden. Volgens lokale media heeft de verdachte de Nederlandse nationaliteit.

In het klooster in de deelstaat Noordrijn-Westfalen trof de politie 54 personen aan, onder wie 10 kinderen. Het zou gaan om mensen die "in relatie staan tot een religieuze gemeenschap". Geen van de aangetroffen personen zou gewond zijn. Een politiewoordvoerder heeft aan lokale media laten weten dat het niet om een gijzeling gaat.

De politie had het vermoeden dat een of meerdere personen tegen hun wil werden vastgehouden in het klooster. Alleen in het geval van de 25-jarige vrouw zijn daar concrete aanwijzingen voor. Zij wordt op dit moment door de politie ondervraagd.

De verdachte is aangehouden en meegenomen voor verhoor. Een woordvoerder van het Duitse openbaar ministerie zegt tegen lokale media dat het om een 58-jarige Nederlander gaat. Volgens de woordvoerder heeft hij zichzelf als een profeet omschreven.

In het klooster huist de sektarische Orde der Transformanten, een Nederlandse religieuze beweging met enkele tientallen leden en een hoofdkwartier in Hoeven (Noord-Brabant), meldt een woordvoerder van de officier van justitie van de Duitse gemeente Kleve tegen de Duitse nieuwssite NRZ . Het is nog niet duidelijk of alle aangetroffen personen daadwerkelijk bij deze sekte zijn aangesloten.