Vietnamese autoriteiten bereiden zich voor op een nieuwe tropische storm die tot aardverschuivingen en overstromingen kan zorgen. Dat terwijl het land nog moet herstellen van "de zwaarste storm in dertig jaar tijd" die naar verluidt vijf miljoen inwoners heeft getroffen.

De problemen zijn ontstaan na tien dagen van forse regenval. Op diverse plaatsen steeg het waterpeil tot 3 meter hoog.

Door modderstromen en overstromingen kwamen sinds begin oktober 105 inwoners om het leven. Tientallen mensen zijn nog vermist. Bijna 7.000 hectare aan rijstplantages en talloze hectare aan andere gewassen zijn onbruikbaar, terwijl ook ruim 700.000 stuks vee stierven. Daarnaast zijn ruim 178.000 huizen en 12 snelwegen beschadigd of weggespoeld, blijkt uit overheidsdata.

Vooral inwoners van Centraal-Vietnam lijken zwaar te zijn getroffen. In die regio is opgeschaald naar een van de hoogste rampenalarmen. Inwoners worden opgedragen om thuis te blijven en niet-noodzakelijke reizen uit te stellen.

Zo'n dertig soldaten zijn de laatste twee weken gestorven in modderstromen bij het zoeken naar slachtoffers onder het puin. De zoektochten vinden nog steeds plaats, maar Vietnam heeft het oog alweer gericht op de tropische storm Saudel, die deze dinsdag aan land komt.

Nieuwe modderstromen en hevige regenbuien worden verwacht, waardoor gevreesd wordt voor "de hevigste overstromingen in jaren tijd", schrijft persbureau Reuters.

Rode Kruis intensiveert hulp

Op de staatstelevisie wordt met enige regelmaat de ernst van de situatie in beeld gebracht. Inwoners moeten wachten op daken van hun beschadigde huizen, tot reddingswerkers hen kunnen helpen. Het natuurgeweld zou bovendien het elektriciteitsnetwerk hebben lamgelegd. "Ik heb sinds gisteren niets gegeten, omdat er niets meer is", vertelde een oudere vrouw.

Directeur Christopher Rassi van het Internationale Rode Kruis laat in een persbericht weten dat zijn organisatie gaat opschalen in Vietnam en voedsel, drinkwater, dekzeilen en andere hulpgoederen versneld gaat uitdelen.

"We zien een dodelijke dubbele ramp zich voor onze ogen ontvouwen. Vietnam was al getroffen door het coronavirus, de overstromingen maken de leefsituatie alleen maar slechter. De overstromingen zijn de laatste druppel en zullen miljoenen mensen verder naar de rand van armoede duwen", aldus Rassi.

Orkaan teistert Vietnam, zwaardere tyfoon op komst
68
Orkaan teistert Vietnam, zwaardere tyfoon op komst