De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern lijkt met haar Labour-partij af te stevenen op een historische meerderheid in het parlement. Exitpolls wijzen op een absolute meerderheid, waardoor geen coalitie gevormd hoeft te worden. Sinds Nieuw-Zeeland in 1996 overstapte op een nieuw kiesstelsel kwam dat niet meer voor.

De Labour-partij heeft ongeveer de helft van de stemmen nodig voor een absolute meerderheid. Het precieze percentage is nog niet bekend, aangezien stemmen op partijen die uiteindelijk niet aan de kiesdrempel voldoen geen effect hebben en 'niet meetellen'.

Tot dusver is 90 procent van alle stemmen geteld. De Labour partij heeft 49 procent van de kiezers achter zich, aldus The Guardian. Dat zou goed zijn voor 64 van de 120 parlementszetels, drie meer dan de benodigde hoeveelheid voor een meerderheid.

In een toespraak bedankte Ardern haar achterban en vertelde ze uit te kijken naar de komende regeringsperiode van drie jaar. "Jullie hebben de grootste hoeveelheid steun in vijftig jaar tijd gegeven", aldus de jubelende premier.

Partner Nieuw-Zeelandse premier trakteert journalisten
90
Partner Nieuw-Zeelandse premier trakteert journalisten

Verkiezing werd uitgesteld door pandemie

Aanvankelijk zouden Nieuw-Zeelanders in september al naar de stembus gaan, maar de datum werd een maand verschoven vanwege de COVID-19-pandemie. Een recordaantal van ruim één miljoen inwoners zou sinds 3 oktober al vervroegd hebben gestemd. Zaterdag konden kiezers tot 19.00 uur lokale tijd (8.00 uur Nederlandse tijd) naar de stembus.

Ardern moest tijdens de verkiezingen rekening houden met haar naaste belager Judith Collins van de centrumrechtse National Party. De 61-jarige Collins beloofde tijdelijk belastingen te verlagen en te investeren in de Nieuw-Zeelandse infrastructuur, terwijl Ardern inzette op meer klimaatvriendelijk beleid en extra geld voor scholen in achtergestelde wijken. Dat zou gefinancierd moeten worden met een belasting voor de "rijkste inwoners van Nieuw-Zeeland".

De zittende premier genoot in vrijwel alle peilingen van een riante voorsprong. De veertigjarige Ardern is populair onder Nieuw-Zeelanders en staat wereldwijd te boek als een politicus die met een zachte hand dringende dilemma's tackelt. Zo kreeg Ardern sinds haar aantreden eind 2017 te maken met een vulkaanuitbarsting, een bloederige terroristische aanslag en de COVID-19-pandemie. Haar coronabeleid wordt geprezen.

Nieuw-Zeelanders ook naar stembus voor euthanasiewet en legalisatie cannabis

Inwoners van Nieuw-Zeeland brachten zaterdag overigens niet alleen hun stem uit voor de parlementaire verkiezingen: het land behandelde ook wetten rond de legalisatie van cannabis en euthanasie.

Laatstgenoemde wet wordt direct geïmplementeerd als meer dan 50 procent van de inwoners vóór stemt, terwijl de legalisatie van cannabis een keuze van het nieuwe kabinet blijft, schrijft BBC News.