De Belgische politie heeft drie mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de Rwandese genocide in 1994, meldt het federaal parket zaterdag. Het gaat om een Belg en twee Rwandezen.

De verdachten werden aangehouden in Brussel en Henegouwen. Twee van hen zitten vast, de derde verdachte heeft huisarrest. De aanhoudingen vonden plaats in het kader van meerdere onderzoeken door het Belgische federaal parket.

Een van de verdachten zou Pierre Basabose zijn - een voormalige vertrouweling van Juvénal Habyarimana, de toenmalige president van Rwanda.

De Rwandese genocide vond plaats nadat het vliegtuig met president Habyarimana, een Hutu, op 6 april 1994 werd neergehaald. De president kwam hierbij om het leven. Tussen de 500.000 en een miljoen leden van de Rwandese Tutsi-minderheid en gematigde Hutu's werden in de daaropvolgende maanden vermoord door Hutu-milities.

Eerder werden al negen verantwoordelijken voor de genocide in Rwanda veroordeeld. Eén man kreeg afgelopen mei 25 jaar cel opgelegd voor meerdere moorden en pogingen tot moord die werden beschouwd als oorlogsmisdaden en onderdeel van volkerenmoord.

Genocide in Rwanda: Wat was de aanleiding?
108
Genocide in Rwanda: Wat was de aanleiding?