De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag Armenië en Azerbeidzjan opgeroepen de strijd in de regio Nagorno-Karabach te staken. Het conflict laaide zondag opnieuw op en dreigt uit te monden in een oorlog tussen de twee voormalige Sovjetrepublieken in de zuidelijke Kaukasus.

Na een sessie achter gesloten deuren kwamen de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad met een verklaring waarin zij hun bezorgdheid uiten "over berichten van grootschalige militaire acties in de frontlinie in Nagorno-Karabach". De Veiligheidsraad zegt het geweld sterk te veroordelen.

"Leden van de Veiligheidsraad steunen de oproep van de secretaris-generaal aan beide zijden om onmiddellijk te stoppen met vechten, de spanningen te de-escaleren en meteen zinvolle onderhandelingen te hervatten", luidde de verklaring.

De speciale zitting werd ingelast op verzoek van Duitsland en Frankrijk, met steun van Estland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Sinds de strijd tussen Armenië en Azerbeidzjan over het omstreden gebied opnieuw is opgelaaid, hebben de partijen zware artillerie tegen elkaar ingezet. Aan beide zijden zijn doden gevallen. Veel landen hebben al aangedrongen op een staakt-het-vuren.