Quim Torra, de separatistische regeringsleider van de Spaanse regio Catalonië, is wegens ongehoorzaamheid uit zijn ambt gezet. Het Spaanse hooggerechtshof bevestigde maandag een veroordeling van vorig jaar.

Torra werd veroordeeld voor het ophangen van een spandoek van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging tijdens de verkiezingen van 2019. Hij kreeg een boete van 30.000 euro en mag door de veroordeling de komende anderhalf jaar geen openbaar ambt bekleden.

Voordat het openbaar ministerie vorig jaar besloot over te gaan op de vervolging, had de kiesraad Torra al meerdere malen opgeroepen de symbolen te verwijderen. Maar dat weigerde hij uit respect voor de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren.

Er wordt gevreesd dat met deze uitspraak de situatie in Catalonië weer kan escaleren. Op 1 oktober drie jaar geleden hield de regio een illegaal onafhankelijkheidsreferendum. Dit leidde toen tot protesten met honderdduizenden deelnemers, deels gepaard met geweld.

Onafhankelijkheidsvereniging Omnium Cultural heeft separatisten al opgeroepen zich maandag 19.00 uur te verzamelen voor Catalaanse regionale regeringsgebouwen.