De man die afgelopen vrijdag in Parijs twee personen neerstak, had de redactie van Charlie Hebdo als doelwit. Dat laten bronnen binnen de Franse politie zaterdag aan persbureaus Reuters en AFP weten.

De steekpartij met het vleesmes vond plaats bij het oude kantoor van het satirische blad. De redactie van Charlie Hebdo is echter na een terroristische aanslag in 2015 verhuisd naar een geheime locatie.

De dader heeft volgens de politiebronnen bekend en werkt mee aan het onderzoek. Aanleiding voor de steekpartij was vermoedelijk de rechtszaak tegen veertien personen die mogelijk bij de aanslag van 2015 betrokken zijn.

Het voorarrest van de hoofdverdachte van de steekpartij werd zaterdag verlengd. Een andere verdachte kwam eerder op de dag vrij. Op datzelfde moment werd vermoedelijk de kamergenoot van de hoofdverdachte opgepakt. Zeven personen zitten in verband met de steekpartij op dit moment nog vast.

Veel politie op de been na steekpartij bij voormalig kantoor Charlie Hebdo
63
Veel politie op de been na steekpartij bij voormalig kantoor Charlie Hebdo

Franse minister noemt steekpartij terroristische aanslag

De Franse minister Gérald Darmanin (Binnenlandse Zaken) liet vrijdagavond weten de steekpartij als een terroristische aanslag te beschouwen. Volgens Darmanin is de hoofdverdachte een achttienjarige Pakistaan, die drie jaar geleden naar Frankrijk is gekomen. Hij zou vanwege illegaal wapenbezit een bekende van de autoriteiten zijn geweest.

Bij de steekpartij van vrijdag raakten twee personen gewond. Zij zijn inmiddels buiten levensgevaar. De slachtoffers werken bij een productiebedrijf dat documentaires en journalistieke items maakt.

De redactie van Charlie Hebdo besloot begin september de spotprenten van profeet Mohammed, die de aanleiding voor de terroristische aanslag in 2015 vormden, opnieuw af te drukken. In Pakistan gingen daarop tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen het blad en de Franse regering.