Gagik Tsarukyan, oppositieleider en één van de rijkste inwoners van Armenië, is vrijdag opgepakt op verdenking van het kopen van stemmen tijdens de verkiezingen van 2017.

Tsarukyan blijft ten minste twee maanden vastzitten, melden Armeense media. De aanklagers waren bang dat hij anders in de tussentijd het proces zou beïnvloeden.

De 63-jarige Tsarukyan is als oud-oligarch ´één van de rijkste inwoners van Armenië. Hij runt meerdere alcoholbedrijven. Daarnaast is hij voormalig wereldkampioen armworstelen.

Tsarukyan zegt onschuldig te zijn en noemt de aanklachten tegen hem politiek gemotiveerd. Hij is leider van Welvarend Armenië, de op een na grootste partij in het parlement.

In juni heeft het parlement zijn immuniteit ingetrokken, zodat hij kon worden vervolgd. Vrijdag gaf een rechtbank in de Armeense hoofdstad Jerevan toestemming voor zijn arrestatie.

Verkiezingsuitslag liep uit op een fiasco

Bij de verkiezingen in 2017 kreeg zijn Welvarend Armenië 27 procent van de stemmen. De grootste partijen konden het echter onderling niet eens worden.

Na weken van massale protesten tegen corruptie kwam de huidige premier Nikol Pashinyan aan de macht met instemming van afgevaardigden. Omdat Pashinyan vond dat de regering geen afspiegeling van de samenleving was, besloot hij in dat jaar nieuwe verkiezingen te organiseren.

Bij die verkiezingen won Tsarukyans partij 26 zetels in het 132-koppige parlement. Pashinyan kon aanblijven als premier.