De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft vrijdag zijn excuses aangeboden voor de dood van een Zuid-Koreaanse ambtenaar. De man werd eerder deze week door Noord-Koreaanse militairen gedood toen hij vermoedelijk probeerde over te lopen naar het noorden.

Het 47-jarige slachtoffer verdween maandag van een schip op ongeveer 10 kilometer ten zuiden van de grens met Noord-Korea. Kim laat in een verklaring aan Zuid-Korea weten dat hij er spijt van heeft dat hij Zuid-Korea heeft teleurgesteld.

De man werd met tien kogels gedood, om eventuele besmettingen met het coronavirus in Noord-Korea te voorkomen; volgens de lokale autoriteiten zijn er tot dusver geen positieve tests afgenomen in het land. Na de schietpartij werd het lichaam verbrand.

De Noord-Koreaanse leider zegt tegen Zuid-Korea dat hij hoopt dat de dood van de man geen gevolgen heeft voor de relatie tussen de twee landen. Het incident had volgens hem niet mogen plaatsvinden.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in noemde het doodschieten van een burger uit zijn land eerder deze week "schokkend" en "onvergeeflijk". Vanwege het incident kreeg het leger de opdracht extra alert te zijn, om zo andere Zuid-Koreanen te beschermen.