Van de minstens 470 gestrande walvissen die in de afgelopen dagen voor de kust van de Australische deelstaat Tasmanië strandden, zijn er 380 overleden. Dat melden de Tasmaanse autoriteiten woensdag aan ABC News.

Maandag spoelden ruim 270 walvissen aan op zandbanken en stranden voor de westkust van Tasmanië. Daar kwamen woensdag nog eens tweehonderd walvissen bij, toen vanuit de lucht de eerste groep in kaart werd gebracht. De twee groepen strandden op enkele kilometers van elkaar.

Zeker vijftig gestrande walvissen uit de eerste groep zijn door reddingswerkers succesvol terug naar de diepe zee gesleept. De autoriteiten zijn nog bezig met een operatie om tientallen andere dieren te redden.

De omvang van de walvissen maakt dit echter lastig. Ook staan de walvissen erom bekend dat ze zich verzamelen rondom gewonde of in de problemen geraakte soortgenoten.

Dinsdag was het de ruim zestig reddingswerkers nog gelukt om 25 walvissen terug het diepe water in te krijgen, maar twee daarvan zwommen direct weer terug naar de gestrande groep.

Australische reddingswerkers halen gestrande walvissen van zandbank
57
Australische reddingswerkers halen gestrande walvissen van zandbank

Witte haai vormt risico

Het gaat mogelijk om grienden, een relatief kleine walvissoort die 7 meter lang kan worden en 3.000 kilo kan wegen. Biologen voorspellen dat het bergen van de karkassen nog een lastige operatie kan worden.

De meest voor de hand liggende optie zou zijn om de natuur haar werk te laten doen en de dode walvissen in het water te laten. Dit kan echter witte haai aantrekken, wat een risico kan vormen voor mensen in het gebied.

Nooit eerder in de geschiedenis strandden er zo veel walvissen voor de westkust van Tasmanië. The Guardian meldt dat het mogelijk zelfs wereldwijd om de grootste groep ooit gaat.