Voor de kust van het Australische eiland Tasmanië zijn woensdag (lokale tijd) nog eens tweehonderd gestrande walvissen aangetroffen, schrijft The Guardian. Maandag werden er al zo'n 270 walvissen gevonden, waardoor het nu om de grootste groep bij Tasmanië gestrande walvissen ooit gaat.

Waarschijnlijk kwam de tweede groep walvissen rond dezelfde tijd als de eerste groep aan bij de kust van Tasmanië. Ze werden gevonden in een haven ongeveer 7 tot 10 kilometer ten zuiden van de eerste groep walvissen. Alle dieren uit de tweede groep lijken te zijn overleden.

Er is nu een recordaantal van zo'n 470 walvissen gestrand voor de kust van Tasmanië. Het oude record stamde uit 1935: toen strandden zo'n 294 walvissen ten noordwesten van Tasmanië.

Reddingswerkers, onder wie veertig wetenschappers, twintig politieagenten en lokale vissers, proberen de walvissen terug het diepe water in te krijgen. Dinsdag lukte dat al bij 25 dieren. Twee daarvan zwommen echter weer terug naar de gestrande groep.

De dieren staan erom bekend dat ze een leider volgen en zich verzamelen rondom gewonde walvissen of walvissen die in de problemen zijn geraakt.

Australische reddingswerkers halen gestrande walvissen van zandbank
57
Australische reddingswerkers halen gestrande walvissen van zandbank

Reddingsactie verloopt moeizaam

Mogelijk gaat het om grienden, een walvissoort die 7 meter lang kan worden en 3.000 kilo kan wegen. Hun omvang maakt het fysiek zwaar om de vissen terug in dieper water te krijgen. Sommige walvissen zijn te groot om te verplaatsen. De dieren liggen daarnaast op een afgelegen plek en het weer is onstuimig, wat de reddingsactie moeilijk maakt.

Woensdag gaan de reddingswerkers verder met de hulpverlening.