Archeologen hebben deze maand 27 doodskisten ontdekt bij de Egyptische necropolis Saqqara. De sarcofagen zijn naar schatting 2.500 jaar oud en verkeren in goede staat.

De doodskisten zijn gevonden tijdens een recente opgraving in Saqqara, zo'n 30 kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro. De archeologen moesten voor de vondst ruim 11 meter onder de grond werken.

Eerder deze maand werden op de vindplaats in Saqqara al dertien doodskisten opgegraven. De BBC citeert het Egyptische ministerie van Oudheden, dat zaterdag meldde dat er daar deze week nog eens veertien zijn bijgekomen. Volgens experts is het een van de grootste ontdekkingen van historische doodskisten ooit.

De sarcofagen zijn volgens de wetenschappers zo goed als afgesloten geweest sinds ze werden begraven. Op de houten doodkisten zijn kleurrijke schilderingen en hiërogliefen aangebracht. Daarnaast werden er andere (kleinere) artefacten opgegraven.

Trappiramide van Djoser

De necropolis Saqqara is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties en diende ruim drieduizend jaar als begraafplaats. De necropolis behoorde toe aan de vroegere hoofdstad Memphis. De beroemde trappiramide van Djoser ligt ook in Saqqara.

Egypte heeft de laatste jaren veel prioriteit gegeven aan het doen van archeologische ontdekkingen, om zo meer toeristen naar het land te trekken. De toeristensector werd zwaar getroffen na de val van president Hosni Mubarak en de daaropvolgende onrust in 2011.

Tegenstrijdig daarmee was de bekendmaking dinsdag dat Egypte van plan is om twee snelwegen aan te leggen, dwars door het gebied waar de beroemde piramiden en Saqqara liggen. Het project maakt deel uit van de ambitie van president Abdel Al Sisi om een nieuwe hoofdstad te bouwen, als alternatief voor de uit zijn voegen groeiende stad Caïro.

De aanleg van de snelwegen werd in de jaren negentig stilgelegd na internationale protesten. Historici zijn bang dat de snelwegen permanente gevolgen zullen hebben voor het gebied.