De Boliviaanse interim-president Jeanine Áñez heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor de verkiezingen in het land, die op 18 oktober plaats moeten vinden. De partij van de presidentskandidaat liep in de peilingen flink achter op de socialistische partij van oud-president Evo Morales.

Door zich terug te trekken hoopt Áñez de positie van de andere kandidaten die het opnemen tegen MAS, de partij van de afgetreden president, te versterken.

"Ik trek mij terug als kandidaat voor het presidentschap in Bolivia omwille van de democratie", aldus Áñez. Ze vervolgde dat er een risico bestond dat de stemmen over meerdere kandidaten zouden worden verdeeld, waardoor de voormalige partij van Morales weer aan de macht zou komen.

De tegenwoordig door Luis Arce geleide MAS staat eerste in de peilingen, Áñez behaalde een vierde plaats.

Ophef nadat Áñez zichzelf uitriep tot interim-president

Over het leiderschap van Áñez bestaat ophef omdat de voormalig senator zich na het aftreden van Morales uitriep tot interim-president. Het toenmalige oppositielid deed dit terwijl er niet voldoende senatoren aanwezig waren om te stemmen over een nieuwe interim-president.

Morales trad in november 2019 af na wekenlange protesten. De Bolivianen gingen de straat op omdat Morales de uitslag van de Boliviaanse presidentsverkiezingen zou hebben aangepast om zo een tweede stemronde te voorkomen. Morales vluchtte naar Argentinië, waar hij asiel aangeboden heeft gekregen.