Zeventien landen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) starten een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke mensenrechtenschendingen die plaatsvonden na de presidentsverkiezingen van 9 augustus in Belarus.

De onderzoekers publiceren naar verwachting binnen zes tot acht weken hun bevindingen, meldt de OVSE donderdag. Onder meer Nederland en België staan als OVSE-landen achter het onderzoek.

Er zal voor het onderzoek worden gekeken naar mogelijke schendingen van mensenrechten die na de verkiezingen plaatshadden, waaronder de vervolging van oppositieleden, journalisten en activisten. Ook het hardhandige optreden van de oproerpolitie tegen demonstranten zal worden onderzocht.

Honderden betogers werden de afgelopen weken opgepakt en voor korte tijd vastgezet. Veel vrijgelaten gevangenen zeiden in de cel fysiek te zijn mishandeld. Ook werd sommigen de toegang tot water en eten ontzegd.

"We willen met de missie de Belarussische autoriteiten verantwoordelijk houden voor hun grove schendingen van mensenrechten. Belarussen hebben het recht op eerlijke verkiezingen, fundamentele vrijheden en een goed functionerende wetgeving", aldus Jeppe Kofod, de Deense minister van Buitenlandse Zaken.

Het lijkt er sterk op dat de onderzoekers van de OVSE geen toestemming zullen krijgen om in Belarus zelf op zoek te gaan naar bewijzen. Eerder hield Belarus al een voorstel van de OVSE tegen om te bemiddelen tussen de regering en de oppositie.

De Belarussische president Alexander Lukashenko meldde donderdag dat zijn land de grenzen zal sluiten met buurlanden Polen en Litouwen. Ook zullen de grenscontroles met Oekraïne worden aangescherpt.

Belarussische politie 'gooit' vrouwen arrestatiebusje in
71
Belarussische politie 'gooit' vrouwen arrestatiebusje in