De Japanse kabinetssecretaris Yoshihide Suga (71) is maandag verkozen tot nieuwe leider van de Liberaal-Democratische Partij (LDP). Hij volgt oud-partijleider Shinzo Abe op, waarmee de weg naar het premierschap voor Suga zo goed als vrij is.

De huidige regeringspartij van Abe en Suga heeft een meerderheid in het parlement. Hierdoor is het zo goed als zeker dat Suga daar woensdag ook de meeste stemmen krijgt.

Suga is de opvolger van Abe, die vanwege gezondheidsproblemen heeft aangekondigd af te treden als premier. Abe, de langstzittende premier van Japan, lijdt aan de chronische ziekte colitis ulcerosa, een hardnekkige ontsteking aan de darmen.

Vorige week hintte Suga al op vervroegde verkiezingen. Als hij deze wint, kan hij een volledige termijn van drie jaar uitzitten.

Suga wil vasthouden aan huidig beleid

Suga zegt vast te willen houden aan de aanpak van Abe, waaronder het onderscheidende monetaire beleid. Ook krijgt hij te maken met de vergrijzingsproblematiek en de verslechterende economie in het land. De Japanse economie lijdt onder de coronapandemie.

De zoon van een aardbeienboer uit het noorden van Japan was sinds 2012 de kabinetssecretaris. Hij bekleedde daarmee een sleutelfunctie en fungeerde als Abes belangrijkste regeringswoordvoerder. Suga speelde een belangrijke rol bij de coördinatie van het Japanse overheidsbeleid.

Hij kreeg bij de verkiezingen steun van de meeste LDP-leden en won van onder anderen oud-minister van Defensie Shigeru Ishiba en ex-minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida.