De militaire coupplegers in Mali zijn akkoord gegaan met een achttien maanden durende overgangsperiode waarin een tijdelijke regering het land bestuurt. Na die periode zullen verkiezingen volgen. Dat is zaterdag het resultaat van een drie dagen durend overleg met politieke en maatschappelijke groepen.

De Malinese president Ibrahim Boubacar Keita werd halverwege augustus afgezet door een groep militairen. Zij verklaarden het land te willen redden van "chaos en onzekerheid".

De coupplegers beloofden dat binnen een "redelijke termijn" landelijke verkiezingen zouden volgen, maar gaven toen nog geen details. In overleg met politieke en maatschappelijke groepen is nu besloten dat de stembusgang zal plaatsvinden na een overgangsperiode van achttien maanden.

In deze periode zal de Malinese bevolking een tijdelijke regering met een militair of burger als president krijgen. West-Afrikaanse landen drongen eerder aan op een overgangsperiode van maximaal één jaar met een burger als interim-president.

De tijdelijke president wordt gekozen door kiezers die zelf worden voorgedragen door het militaire bestuur, dat aanvankelijk de president zelf wilde kiezen en pleitte voor een overgangsperiode van twee jaar. Het is niet duidelijk wanneer de interim-president wordt gekozen.

ECOWAS noemde eerder aanstaande dinsdag als deadline. Het samenwerkingsverband van vijftien West-Afrikaanse staten had Mali na de staatsgreep economische sancties opgelegd. Zij zullen de Malinese situatie dinsdag opnieuw bespreken.