Sinds de brand die vluchtelingenkamp Moria dinsdagnacht verwoestte nemen spanningen op het Griekse eiland Lesbos toe. De politie zette zaterdag traangas in tegen demonstrerende kampbewoners, terwijl inwoners van het eiland de bouw van nieuwe opvangplaatsen blokkeren met wegafzettingen.

Sinds de brand slapen duizenden migranten, asielzoekers en vluchtelingen in de open lucht, in bermen en op velden. De Griekse overheid heeft de noodsituatie afgekondigd op het eiland en bouwt een tijdelijk tentenkamp met plek voor drieduizend mensen. Een paar duizend worden nog opgevangen op boten. Ruim elfduizend vluchtelingen zouden volgens hulporganisaties momenteel dakloos zijn.

In de buurt van het nieuwe kamp vonden botsingen tussen de politie en asielzoekers plaats. Ordetroepen vuurden traangas af en sommige bewoners van Moria gooiden met stenen naar de agenten, schrijft persbureau AFP. De brandweer bluste ook een brand die eerder op de dag woedde bij een politieblokkade.

Drie asielzoekers zijn door het traangas flauwgevallen en afgevoerd door ambulances, aldus lokale bronnen tegen AFP. "Wij willen geen politiek offer zijn", viel te lezen op borden van demonstranten, die riepen om vrijheid.

Hulporganisaties omschreven de omstandigheden in het Moria-kamp herhaaldelijk als"onmenselijk". Kampbewoners willen weg van het eiland. Maar de Griekse autoriteiten openen deze zaterdag al het nieuwe kamp.

Griekse militairen bouwen tentenkamp voor dakloze migranten op Lesbos
69
Griekse militairen bouwen tentenkamp voor dakloze migranten op Lesbos

Lokale bewoners zetten wegblokkades op

Veel lokale bewoners op Lesbos zijn ook tegen een nieuw kamp en blokkeren wegen om de bouw te verhinderen. Het leger en de brandweer zetten helikopters in om alsnog bouwmaterialen op locatie te krijgen. Op het eiland geldt sinds de brand een noodtoestand.

De burgemeester van Mytilene, hoofdstad van Lesbos, noemt de bouw van nieuwe kampen onrealistisch: "We moeten elke gedachte over nieuwe kampen vergeten", zei Stratis Kytelis tegen lokale media vrijdag. "De gemeenschap van het eiland kan het niet meer aan [..] om gezondheidsreden, sociale cohesie en nationale veiligheid".

Sinds het klappen van de deal met Turkije, waarbij EU-lidstaten één Syrische vluchteling zouden opnemen voor elke migrant die Turkije opnam, is het kamp zwaar overbevolkt geraakt. Er leefden bijna dertienduizend mensen, terwijl het kamp op drieduizend bewoners berekend was.

Kampbewoners leefden onder strenge beperkingen

De laatste zes maanden was het kamp onder strenge quarantaine geplaatst vanwege de coronacrisis. Een week voor de brand werd het kamp bijna afgesloten voor de buitenwereld, omdat er voor het eerst een coronageval was vastgesteld.

Inmiddels zijn er zeker 35 mensen positief getest. De Griekse migratieminister kondigde zaterdag aan dat er sneltests afgenomen gaan worden bij de ingang van het nieuwe, tijdelijke kamp.