Het Nederlandse marineschip Zr.Ms Groningen heeft dinsdagavond bij een onderscheppingsactie ten westen van Aruba 455 kilo cocaïne aangetroffen op een drugsboot. Op de speedboot werden naast de drugs ook drie opvarenden, vuurwapens en een kleine aap aangetroffen.

De snelle boot, een zogenoemde go fast, werd door een patrouillevliegtuig van de kustwacht in het Caribisch gebied gezien. Omdat het vaartuig zich op een bekende smokkelroute bevond, werd het marineschip ingeschakeld om de boot te onderscheppen.

Twee snelle boten van de Groningen wisten de go fast tot stoppen te dwingen. Drie opvarenden werden hierbij aangehouden. Omdat hun boot water begon te maken, werden de verdachten, illegale goederen en aap aan boord van de marineboten gehaald.

De drie verdachten en de verdovende middelen zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. De aap maakt het naar omstandigheden goed, laat het ministerie van Defensie weten. Het dier is opgevangen in een opvangcentrum voor exotische dieren op Aruba.

De aap die werd aangetroffen op de drugsboot. Het dier maakt het naar omstandigheden goed. (Foto: Defensie)