Zeven Amerikaanse politieagenten zijn donderdag geschorst vanwege hun betrokkenheid bij een arrestatie in maart die leidde tot de dood van een zwarte man in Rochester, in de staat New York.

De burgemeester van Rochester, Lovely Warren, noemt de dodelijk arrestatie van Daniel Prude een racistische daad.

"Daniel Prude is in de steek gelaten door onze politie, de geestelijke gezondheidszorg, onze samenleving en door mijzelf", aldus Warren. "Ik ben ontzettend boos en verdrietig vanwege alle mislukkingen die tot zijn dood hebben geleid."

Politiecommissaris La'Ron Singletary zei woensdag dat er een intern onderzoek naar de betrokken agenten gaande is. Familieleden van Prude willen dat de agenten in kwestie worden vervolgd wegens moord.

Prude kreeg antispuugkap op

Prude werd in verwarde toestand aangetroffen op straat en aangehouden. Terwijl agenten hem boeiden, een zogeheten antispuugkap opzetten en tegen de grond drukten, verloor hij het bewustzijn en hield hij op met ademen.

Zeven dagen na die aanhouding, op 30 maart, werd Prude in het ziekenhuis van de beademing gehaald en stierf hij, zei zijn familie. Volgens de lijkschouwer was zijn dood een moord ten gevolge van "complicaties van verstikking bij fysieke dwang".

De 41-jarige Prude overleed twee maanden voor George Floyd, de man uit Minneapolis wiens dood een golf van landelijke en internationale demonstraties tegen politiegeweld in gang zette.

Familieleden van Prude en activisten beschuldigen de politie van een doofpotaffaire, omdat de beelden van zijn arrestatie pas twee maanden na dato werden vrijgegeven en er weinig schot in het onderzoek lijkt te zitten. Politiecommissaris Singletary ontkende dat woensdag.

Zo'n honderd demonstranten verzamelden zich woensdag bij een politiebureau in Rochester. Het kwam tot schermutselingen, waarbij de politie pepperspray gebruikte tegen betogers die probeerden door dranghekken te dringen.