Mustapha Adib wordt de nieuwe premier van Libanon. De voormalige Libanese ambassadeur voor Duitsland volgt Hassan Diab op, die ontslag nam na de grote explosie in de haven van Beiroet.

Adib (48) werd zondag al genomineerd door de Toekomst Beweging, de belangrijkste soennitische partij van Libanon. Maandag kreeg hij ook steun van voormalig premiers Najib Mikati en Saad Hariri. Ook de sjiitische partij Hezbollah en haar bondgenoten spraken hun steun uit.

De aankondigingen maakten Adib al de meest waarschijnlijke opvolger van premier Diab, omdat de positie volgens de afgesproken sektarische machtsverdeling van het land naar een soennitische politicus moet gaan. President Michel Aoun zei zondag nog een einde te willen aan dit systeem. Hij wil van Libanon uiteindelijk een seculiere staat maken.

De president moest het besluit van de meerderheid van het parlement nog formeel bevestigen.

Premier moet nieuw kabinet vormen

Nu de benoeming formeel rond is, begint het vormen van een nieuw kabinet. Dat mondt vaak uit in een patstelling over wie de hoogste posities toegeschoven krijgen. Tot er een nieuw kabinet is, neemt de regering van Diab waar.

Diabs regering nam begin augustus ontslag na een explosie in de haven van Libanon, die werd veroorzaakt door 2.700 ton onveilig opgeslagen ammoniumnitraat. Bij de ramp kwamen zeker 178 mensen om en 6.000 anderen raakten gewond. Een kwart miljoen mensen werd dakloos door de explosie.

Libanon werd ook voor de ramp al geplaagd door een ongekende economische en politieke crisis en grote onvrede bij burgers over diepgewortelde corruptie. Zo heeft de Libanese munteenheid sinds het begin van de crisis al 80 procent aan waarde verloren. Regelmatig zijn er massale protesten tegen de regering. Sinds de explosie is ook het aantal besmettingen met het coronavirus sterk toegenomen.