Qatar gaat het minimuminkomen van arbeidsmigranten verhogen met 25 procent naar maandelijks 1.000 Qatarese rial (230 euro). Ook hoeven werkers voortaan geen toestemming meer van hun werkgevers te krijgen om van baan te wisselen.

Bovendien moeten werkgevers zorg gaan dragen voor accommodatie en eten van de werknemers. Lukt dat niet, dan moeten arbeiders een toeslag krijgen van 800 Qatarese rial (184 euro) boven op hun maandelijkse salaris.

De regering van Qatar hoopt met de verbeterde regelgeving tegemoet te komen aan enkele felle rapporten die kritiek uitten op de slechte werkomstandigheden van arbeidsmigranten.

Het aantal arbeidsmigranten dat onder grote beloftes naar Qatar afreist om te werken is sterk toegenomen met het WK voetbal in het vooruitzicht. Hiermee kwamen ook de schijnwerpers te staan op de vaak schrijnende omstandigheden waaronder mensen moeten werken, zoals de hoge temperaturen en lage lonen.

Kafalasysteem maakt arbeidsmigranten afhankelijk

De belangrijkste oorzaak van deze problemen is het zogenoemde kafalasysteem, dat nog steeds op grote schaal wordt gebruikt in het land. Onder dit systeem zijn werknemers volledig afhankelijk van hun werkgever als sponsor.

De Qatarese economie is voor een groot deel afhankelijk van de arbeiders uit het buitenland; er zijn ruim twee miljoen arbeidsmigranten in het land, ruw geschat 95 procent van de totale arbeidsmarkt.

De Verenigde Naties zijn blij met de verbeteringen die Qatar heeft toegezegd. Volgens het Qatarese ministerie van Arbeid krijgen werkgevers zes maanden de tijd om zich te houden aan de nieuwe wetgeving.