De Turkse regering gaat de komende twee weken militaire oefeningen houden ten noorden van Cyprus. Het land doet dit nadat spanningen met Griekenland rondom een conflict over boringen in territoriale wateren zijn opgelopen.

De Turkse regering meldt dat tot 11 september schietoefeningen zullen worden gehouden.

De twee landen liggen met elkaar overhoop om nieuw seismologisch onderzoek van Turkije. Het land hoopt met behulp van een seismologisch onderzoeksschip nieuwe olie- en gasvelden te ontdekken in een gebied in het oosten van de Middellandse Zee. Zowel Griekenland als Turkije eist het stuk zeebodem op.

De aankondiging van Turkije is een reactie op het besluit van Griekenland om samen met Frankrijk, Cyprus en Italië opnieuw militaire oefeningen te houden in de Middellandse Zee. Door de militaire oefeningen van beide partijen lijkt de kans op een deëscalatie van het conflict tussen de twee NAVO-landen klein.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak vrijdag met Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, maar dat zorgde niet voor een doorbraak in de ruzie.

De Europese Unie kiest kant voor Griekenland en heeft aangekondigd nieuwe sancties in te voeren tegen Turkije. Tijdens een EU-top eind september zal de situatie in het Middellandse Zee-gebied worden besproken.