Een advocaat die de vakbond van de politie in de Amerikaanse stad Kenosha vertegenwoordigt, heeft vrijdag (lokale tijd) een verklaring afgelegd over het neerschieten van de zwarte Amerikaan Jacob Blake. Volgens de verklaring, waarover de krant Kenosha News schrijft, gedroeg Blake zich agressief voordat hij afgelopen zondag werd neergeschoten.

"De compleet fictieve versie van het incident, afkomstig van mensen die niet precies weten wat er is gebeurd, is ontzettend schadelijk en in niemands voordeel. Het enige wat ze doet, is een misleidend verhaal verspreiden", staat in de verklaring.

Een politieagent schoot zondag zeven keer op Blake tijdens een poging hem te arresteren. Blake overleefde de beschieting, maar is vanaf zijn middel verlamd en ligt nog in het ziekenhuis. Het incident, dat op videobeelden werd vastgelegd, leidde tot aanhoudende onrust in Kenosha, in de staat Wisconsin.

Volgens de verklaring werd de politie voorafgaand aan de arrestatie ingelicht over een openstaand arrestatiebevel tegen Blake, vanwege huiselijk geweld en aanranding. De politie zou zijn gebeld omdat hij iemands autosleutels probeerde te stelen. De advocaat ontkent het verhaal dat Blake voorafgaand aan de arrestatie zou hebben geprobeerd om een gevecht te beëindigen.

'Blake hield agent in hoofdklem en droeg mes bij zich'

Blake zou zich tijdens de arrestatie agressief hebben gedragen en een van de agenten in een hoofdklem hebben vastgehouden. Ook ontkent de advocaat in de verklaring dat Blake ongewapend was. "Hij droeg een mes bij zich. De agenten zagen dat in eerste instantie niet. Ze gaven hem vervolgens herhaaldelijk de opdracht om het mes te laten vallen, maar hij volgde de aanwijzingen niet op."

De advocaten van Blake ontkennen de aantijgingen van de politievakbond in gesprek met CNN. Volgens hen is de verklaring een tactiek om het incident te rechtvaardigen.

Onrust in Wisconsin na neerschieten zwarte man bij arrestatie
90
Onrust in Wisconsin na neerschieten zwarte man bij arrestatie