In de Zweedse stad Malmö zijn vrijdagavond rellen uitgebroken, meldt de lokale politie. Demonstranten protesteerden tegen verschillende acties die zich vrijdagmiddag in het centrum van de stad tegen de islam richtten, waaronder de verbranding van een koran.

Volgens een woordvoerder gooiden betogers stenen en andere voorwerpen naar politieagenten en staken ze autobanden in brand. De rellen waren aan het einde van de avond nog niet onder controle.

De rellen ontstonden tijdens een tegenprotest naar aanleiding van anti-islamacties. Vrijdagmiddag vonden in het centrum van Malmö meerdere acties plaats nadat de Zweedse overheid weigerde een extreemrechtse politicus uit Denemarken, Rasmus Paludan, het land binnen te laten.

Paludan zou een bijeenkomst houden in Zweden, maar werd volgens de Zweedse krant Aftonbladet tegengehouden aan de grens. De Zweedse politie heeft de politicus voor twee jaar de toegang ontzegd, omdat hij een bedreiging zou vormen voor de "fundamentele belangen van de samenleving".

Actievoerders schopten vrijdagmiddag een koran over een plein en verbrandden ook een exemplaar van het voor moslims heilige boek. Paludan staat erom bekend dat hij regelmatig tot verbranding van korans oproept; ook tijdens zijn geplande bijeenkomst zou hij dat van plan zijn geweest.

Koranverbranding wakkert protesten in Malmö aan
60
Koranverbranding wakkert protesten in Malmö aan

Protest was tegenreactie op verbranding van koran

Als tegenreactie gingen vrijdagavond zeker driehonderd betogers de straat op. Ook de politie zegt een verband te zien tussen de acties van 's middags en het protest van vrijdagavond. Het werd onrustig toen demonstranten vuurwerk afstaken, met voorwerpen naar de politie gingen gooien en brand stichtten.

Het is niet duidelijk of er mensen gewond zijn geraakt bij de rellen en hoeveel demonstranten zijn opgepakt, meldt Aftonbladet. Bij de anti-islamacties werden vrijdagmiddag zeker drie mensen opgepakt.