Hashem Abedi, die samen met zijn broer Salman Abedi op 22 mei 2017 een aanslag bij een concert van Ariana Grande heeft voorbereid, is donderdag veroordeeld tot minstens 55 jaar cel.

Eerder werd Hashem al schuldig bevonden aan de moord op 22 personen die zijn omgekomen door de explosieven die hij had geregeld en zijn oudere broer tot ontploffing had gebracht. Ook werd hem een poging tot moord ten laste gelegd.

Het concert van de Amerikaanse zangeres was uitverkocht. Bijna duizend van de tienduizenden concertgangers raakten gewond. Het overgrote deel raakte ook getraumatiseerd, benadrukte de Britse rechtbank eerder.

Volgens de Britse rechter hadden de broers de aanslag maandenlang voorbereid en waren de bommen "zorgvuldig in elkaar gezet". Een hooggeplaatste officier binnen het Britse antiterrorismeteam oordeelde eerder dat Hashem zijn "verziekte ideologie en moorden" zou voortzetten als hij de kans zou krijgen.

Ian Hopkins, politiechef in Manchester, noemt de veroordeling "een einde aan een driejarige zoektocht naar gerechtigheid na een van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk".

'Hashem toonde geen berouw tijdens proces'

Hashem zou tijdens het proces geen berouw hebben getoond. Hij werd vlak na de aanslag door Libische autoriteiten gearresteerd. Hashem zou in Libië zijn achtergebleven toen zijn oudere broer naar Manchester was vertrokken om de terroristische aanslag te plegen.

In Hashems huis werden onderdelen van bommen gevonden, maar volgens hem waren die bedoeld voor de reparatie van een batterij.

Zo verliep de aanslag in Manchester
120
Zo verliep de aanslag in Manchester