Zeker zeventien mensen zijn zondag om het leven gekomen bij een aanslag op een luxehotel aan zee bij de Somalische hoofdstad Mogadishu. Meer dan twintig mensen zijn gewond geraakt. De aanslag is opgeëist door de soennitische terreurorganisatie Al-Shabaab.

Volgens het Somalische persbureau SONNA brachten vier zwaarbewapende militanten een autobom tot ontploffing voor het hotel waarna ze het vuur openden in het hotel en mensen gijzelden.

Rond middernacht plaatselijke tijd werd het viertal na een drie uur durend vuurgevecht doodgeschoten door de veiligheidsdienst van het hotel.

In het Elite Hotel aan Lido Beach, dat eigendom is van een voormalig minister van Financiën, verbleven op het moment van de aanslag diverse functionarissen van de regering, onder wie ook enkele ministers.

De aanslag volgt op een gevangenisopstand van vorige week maandag. Bij het terugdringen van de opstand zijn minstens vijftien gevangenen en vier bewaarders om het leven gekomen.

Al-Shabaab wil door Westen gesteunde regering omverwerpen

Somalië is al een kwart eeuw verwikkeld in oorlogen, maar de guerrillaoorlog door Al-Shabaab wordt sinds 2006 gevoerd.

De groep voert regelmatig aanslagen uit in het Oost-Afrikaanse land in een poging de door het Westen gesteunde regering omver te werpen. Al-Shabaab wil een islamitische staat stichten op basis van een strikte interpretatie van de sharia, het islamitische recht.