Tijdens de Nationale Actiedag van Giro555 is 11,5 miljoen euro ingezameld voor de slachtoffers van de explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet.

Het ingezamelde geld zal in de eerste plaats worden gebruikt voor noodhulp, waaronder noodopvang, water, eten en toiletartikelen. Ook krijgen jongeren psychosociale steun en worden gezinnen met een inkomen onder de armoedegrens financieel ondersteund.

Door de explosie in een havenloods in Beiroet kwamen begin deze maand zeker 158 mensen om het leven en raakten meer dan 5.000 anderen gewond. Ook zijn naar schatting een kwart miljoen inwoners van Beiroet dakloos geworden. In de loods lag 2.700 ton ammoniumnitraat onveilig opgeslagen.

In Studio 47 in Hilversum was een klein actiecentrum ingericht. Er mocht vanwege het COVID-19-virus geen publiek bij zijn. Wel was een klein belpanel van bekende Nederlanders, onder wie Giel Beelen en Jörgen Raymann, aanwezig om donaties in ontvangst te nemen.

Het actiecentrum bezoeken om cheques aan te bieden, was vanwege het coronavirus ook niet mogelijk. Daarom trok de zogenoemde Giro555-collectebus vanuit het actiecentrum langs Hilversum, Blaricum, Almere Strand, Naarden, Bussum en Leidsche Rijn in Utrecht.

Live: Nationale Actiedag Giro555 voor Beiroet van start
1
Live: Nationale Actiedag Giro555 voor Beiroet van start