De autoriteiten in Wit-Rusland zijn begonnen met het vrijlaten van duizenden demonstranten die na de verkiezingen van afgelopen zondag zijn gearresteerd. Hiermee hopen de autoriteiten een einde te maken aan de dagenlange protesten.

Ongeveer 6.700 mensen zijn in de afgelopen week opgepakt bij protesten tegen president Alexander Lukashenko. Hij is sinds 1994 aan de macht en behaalde bij de verkiezingen van afgelopen zondag de overwinning, met zo'n 80 procent van de stemmen - een overduidelijk frauduleuze uitslag.

Na de verkiezingen vonden er dagenlang massaprotesten plaats, die gepaard gingen met gewelddadige botsingen tussen veiligheidsdiensten en demonstranten. Honderden mensen raakten gewond en twee personen zijn om het leven gekomen.

De demonstranten zaten naar eigen zeggen op elkaar gepropt in de cellen en zouden zijn mishandeld, maar de regering ontkent dit. Alle arrestanten moeten vrijdagochtend weer op vrije voeten zijn.

Vrijgelaten Wit-Russische gevangenen tonen gevolgen mishandeling
99
Vrijgelaten Wit-Russische gevangenen tonen gevolgen mishandeling

EU-ministers bespreken vrijdag sancties tegen Wit-Rusland

Vrijdag zullen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten samen gerichte sancties tegen Wit-Rusland bespreken. Dit vanwege de vermeende verkiezingsfraude, evenals het geweld dat is gebruikt tegen betogers.

Estland wil de kwestie ook onder de aandacht brengen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.