Reizigers vanuit Nederland moeten vanaf zaterdag bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk twee weken in zelfquarantaine, zo heeft de Britse minister van Transport Grant Shapps donderdagavond bekendgemaakt.

Ook voor reizigers vanuit Frankrijk, Monaco, Malta, Aruba en de Turks- en Caicoseilanden geldt voorlopig de quarantaineplicht. Dat is een harde klap voor Britse toeristen, voor wie Frankrijk een van de populairste vakantiebestemmingen is.

Volgens Shapps is de maatregel nodig om te voorkomen dat het aantal coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk opnieuw toeneemt. Eerder op donderdag zei de Britse premier Boris Johnson al dat het Verenigd Koninkrijk "meedogenloos" moet zijn. "Zelfs tegenover onze beste vrienden en goede partners."

Vorige week werd België nog van de Britse lijst met 'veilige landen' gehaald. De quarantaineplicht gaat zaterdag om 4.00 uur in.

De Britse premier Boris Johnson zei al eerder dat zijn regering niet zal twijfelen om nieuwe maatregelen in te dienen, als hiermee kan worden voorkomen dat besmette personen het land binnenkomen.