De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten zullen vrijdag bij elkaar komen om gerichte sancties tegen Wit-Rusland te bespreken, heeft de Zweedse regering woensdag bekendgemaakt. Na de omstreden verkiezingen van afgelopen weekend gebruikt het Wit-Russische regime veel geweld tegen demonstranten.

De Wit-Russische president Alexander Lukashenko, die sinds 1994 aan de macht is, behaalde de overwinning met zo'n 80 procent van de stemmen - een overduidelijk frauduleuze uitslag.

De verkiezingsuitslag leidde tot drie dagen van massaprotesten en drie nachten van gewelddadige schermutselingen tussen de veiligheidsdiensten en duizenden demonstranten. Daarbij kwamen zeker twee betogers om het leven. Honderden anderen zijn gewond geraakt.

De Wit-Russische autoriteiten maakten bekend dat in de nacht van dinsdag op woensdag zo'n duizend demonstranten zijn gearresteerd. Daarmee komt het officieel bevestigde aantal arrestanten binnen drie dagen op ongeveer vijfduizend te liggen.

"Ik vind absoluut dat we gerichte sancties moeten overwegen tegen de personen die verantwoordelijk zijn voor het geweld tegen de demonstranten en de verkiezingsfraude, dus diegenen die ervoor zorgden dat het kiesproces niet vrij en eerlijk verliep", zei de Zweedse minister Ann Linde in een radio-interview met de Zweedse staatsomroep.

Naast Zweden, hebben ook Finland, Estland en de buurlanden Polen, Letland en Litouwen de EU-ministers opgeroepen zich over de kwestie te buigen. Estland heeft ook aangekondigd de situatie in Wit-Rusland onder de aandacht van de VN-Veiligheidsraad te zullen brengen.

ME pakt Wit-Russen op bij protesten: 'Ze vechten tegen hun eigen volk'
78
ME pakt Wit-Russen op bij protesten: 'Ze vechten tegen hun eigen volk'

Oppositiekandidaat in ballingschap

De presidentskandidaat van de Wit-Russische oppositie, Svetlana Tikhanovskaya, ontvluchtte het land maandagavond en bevindt zich nu in Litouwen. In een videoboodschap zei ze daar zelf voor gekozen te hebben.

Voor haar vertrek nam de 37-jarige docent Engels een video op, waarin ze haar landgenoten aanspoorde de verkiezingsuitslag te accepteren en de demonstraties te staken.

Enkele van haar campagnemedewerkers zeggen dat ze waarschijnlijk wordt bedreigd, bijvoorbeeld met het lot van haar echtgenoot. Deze activist en blogger werd gediskwalificeerd als presidentskandidaat en opgepakt. Hij zit nog steeds vast.