Mediatycoon Jimmy Lai is woensdag op borgtocht vrijgelaten, nadat hij maandag samen met zes anderen in Hongkong werd opgepakt op verdenking van overtreding van de nieuwe Chinese veiligheidswet, zo meldt persbureau AFP.

De 71-jarige Lai verliet een politiebureau na veertig uur achter slot en grendel te hebben gezeten en werd daar opgewacht door journalisten en sympathisanten. Hij stak zijn duimen op en stapte in een auto zonder iets te zeggen.

Lai werd verdacht van samenzwering met buitenlandse mogendheden. Hij is een prominente prodemocratische activist in Hongkong, kritisch op de Chinese regering en de oprichter van de krant Apple Daily.

Om Lai steun te betuigen, kochten inwoners van Hongkong dinsdag massaal de Apple Daily. De krant zegt hiervoor 550.000 exemplaren te hebben gedrukt, in plaats van de gebruikelijke 70.000.

Lai werd in april al eens opgepakt op verdenking van de organisatie van en deelname aan "onwettige bijeenkomsten". De politie heeft na zijn arrestatie het redactiekantoor van de krant doorzocht.

Veiligheidswet leidde al tot honderden arrestaties

Lai is de prominentste arrestant sinds de invoering van de nieuwe veiligheidswet in Hongkong op 1 juli. De wet stelt China in staat harder op te treden tegen de oppositie en activisten en heeft al tot honderden arrestaties geleid.

Meerdere landen hebben vanwege de wet uitleveringsverdragen met Hongkong opgeschort. De VS zette daarnaast de voorkeursbehandeling van Hongkong stop en legde de Hongkongse leider Carrie Lam sancties op.