De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tikhanovskaya is naar Litouwen gevlucht, meldt de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken dinsdag op Twitter. Haar campagneteam meldt dat de autoriteiten haar het land uit hebben gezet.

Volgens de minister is de oppositieleider veilig. Russische media meldden zondag al dat Tikhanovskaya haar huis zou zijn ontvlucht. Haar campagneteam bevestigde dit in eerste instantie niet.

Tikhanovskaya is de grootste uitdager van de zittende president Alexander Lukashenko. Hij werd zondag na de presidentsverkiezingen uitgeroepen tot winnaar. Lukashenko zou ruim 80 procent van de stemmen hebben gehaald.

De president wordt ook wel 'de laatste dictator van Europa' genoemd. Meerdere oppositiekandidaten werden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen aangehouden. Anderen vluchtten uit Wit-Rusland uit angst voor vervolging.

Verkiezingsuitslag leidt tot grote protesten

De herverkiezing van Lukashenko leidde tot grote protesten in Wit-Rusland. Duizenden mensen gingen in de afgelopen dagen de straat op. Maandag overleed een betoger, toen deze naar verluidt een explosief naar de politie wilde gooien. Ook raakten tot nu toe zeker vijftig mensen gewond en werden drieduizend mensen gearresteerd. Dinsdag vindt er een landelijke staking plaats.

De oppositieleider liet na de uitslag weten zelf de winst op te eisen en de uitslag aan te vechten. Maar nadat Tikhanovskaya maandag het gebouw van de stemraad had verlaten, kon haar campagneteam haar niet meer bereiken.

Inmiddels meldt haar team dat Tikhanovskaya Wit-Rusland uit is gezet door de autoriteiten. Zelf ontkent de oppositieleider dit in een videoboodschap.

Tikhanovskaya stelde zich kandidaat nadat haar man, een kritische blogger, werd aangehouden toen hij zich kandidaat wilde stellen. Ook werden meerdere leden van haar campagneteam opgepakt.

Oproer in Belarus: Wie is 'laatste Europese dictator' Lukashenko?
232
Oproer in Belarus: Wie is 'laatste Europese dictator' Lukashenko?