Bij nieuwe protesten naar aanleiding van de Wit-Russische verkiezingen van zondag zijn maandag weer duizenden mensen de straat opgegaan in de hoofdstad Minsk. Eén betoger overleed, toen deze naar verluidt een explosief naar de politie wilde gooien.

Bewapende politie gaat demonstranten te lijf met traangas, rubberen kogels, flitsgranaten en wapenstokken. De overleden demonstrant zou volgens de politie hebben geprobeerd een onbekend explosief naar agenten te gooien, maar het object ontplofte in de handen van de betoger.

Volgens lokale media zijn er niet alleen in Minsk protesten aan de gang, maar ook in andere steden. Er worden barricades opgeworpen en demonstranten gooien brandbommen naar politie.

De protesten begonnen zondag, toen de zittende president Alexander Lukashenko in een exitpoll werd uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen, met ruim 80 procent van de stemmen.

Lukashenko's grootste uitdager, Svetlana Tikhanovskaya, heeft laten weten de uitslag aan te willen vechten en meent dat zij de winnaar is. Haar campagneteam zou haar echter niet meer kunnen bereiken sinds zij maandag het gebouw van de stemraad verliet.

Oproer in Belarus: Wie is 'laatste Europese dictator' Lukashenko?
232
Oproer in Belarus: Wie is 'laatste Europese dictator' Lukashenko?

Wit-Russische verkiezingen zouden al sinds 1995 oneerlijk zijn

Lukashenko wordt ook wel de 'de laatste dictator van Europa' genoemd en is al sinds 1994 aan de macht in Wit-Rusland, maar hij ondervond niet eerder zo veel weerstand als tijdens deze verkiezingen. Zijn reputatie op het gebied van mensenrechten, de economische situatie in het land en zijn aanpak van het coronavirus leiden tot veel woede. In de afgelopen maanden werd er massaal tegen hem gedemonstreerd.

Internationale organisaties menen dat de verkiezingen in Wit-Rusland al sinds 1995 oneerlijk verlopen.

Tikhanovskaya werd zelf 'noodgedwongen' oppositiekandidaat nadat haar man, een kritische blogger, werd aangehouden toen hij zich kandidaat wilde stellen. Daags voor de verkiezingen werden nog twee leden van haar campagneteam opgepakt.