Duizenden demonstranten gingen zondagavond in Wit-Rusland de straat op, omdat de zittende president Alexander Lukashenko in een exitpoll is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

De politie in de hoofdstad Minsk treedt hard op tegen de demonstranten en gebruikt flitsgranaten, waterkanonnen en traangas om ze uiteen te drijven. Er zouden zondagavond tien mensen zijn gearresteerd.

Volgens de eerste exitpoll heeft Lukashenko 79,7 procent van de stemmen gekregen en zijn grootste uitdager Svetlana Tikhanovskaya slechts 6,8 procent van de stemmen.

Tikhanovskaya heeft gezegd de uitslag van de verkiezingen aan te vechten.

Demonstranten in Wit-Rusland ruw uiteengedreven met traangas
58
Demonstranten in Wit-Rusland ruw uiteengedreven met traangas

Economische situatie en coronabeleid leiden tot woede

Lukashenko, ook wel bekend als de 'de laatste dictator van Europa', is al sinds 1994 aan de macht in Wit-Rusland. Hij kreeg tijdens deze verkiezingen de grootste oppositie van zijn loopbaan te verduren. Zijn reputatie op het gebied van mensenrechten, de economische situatie in het land en zijn aanpak van het coronavirus leidden tot veel woede. In de afgelopen maanden hebben duizenden mensen in Wit-Rusland gedemonstreerd.

Internationale organisaties beoordelen de verkiezingen in Wit-Rusland al sinds 1995 als onvrij en oneerlijk.

Tikhanovskaya werd zelf noodgedwongen oppositiekandidaat toen haar man, een kritische blogger, werd aangehouden toen hij zich kandidaat wilde stellen. Op de dag voor de verkiezingen werden nog twee leden van haar campagneteam opgepakt.

Oproer in Belarus: Wie is 'laatste Europese dictator' Lukashenko?
232
Oproer in Belarus: Wie is 'laatste Europese dictator' Lukashenko?