De Spaanse oud-koning Juan Carlos zou inmiddels aangekomen zijn in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Juan Carlos meldde op maandag te vertrekken uit Spanje vanwege een corruptieonderzoek dat zijn zoon, koning Felipe, al tijden onder druk zet.

Een foto waarop de 82-jarige voormalig monarch het vliegtuig uitstapt werd zondag gepubliceerd door het Spaanse NIUS. Zowel Juan Carlos als de Spaanse regering willen dit nieuws niet bevestigen.

Volgens NIUS woont Juan Carlos inmiddels in het vijfsterrenhotel Emirates Palace, waar hij een hele verdieping voor zichzelf heeft. De oud-koning is naar het schijnt al lange tijd bevriend met de kroonprins van Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Eerder rapporteerden media dat de oud-koning naar de Dominicaanse Republiek of Portugal zou zijn vertrokken.

De aankondiging van Juan Carlos om Spanje te verlaten kwam maandag als een grote verrassing. Het Spaanse hooggerechtshof begon in juni een onderzoek naar hem. Mogelijk ontving hij tijdens zijn periode als koning tientallen miljoenen euro's aan Saoedisch smeergeld op buitenlandse rekeningen, dat hij vervolgens 'terug smokkelde' naar Spanje.

Oud-koning wil zoon ruimte geven

Juan Carlos heeft de aantijgingen altijd ontkend, maar zegt te vertrekken om zijn zoon de kans te geven "in alle rust" zijn taken te volbrengen. Door alle berichtgeving rondom zijn vader, stond de huidige koning Felipe onder grote druk om actie te ondernemen.

De Spaanse oud-koning zal waarschijnlijk bij een berechting geen celstraf hoeven uit te zitten, omdat hij tot 2014 koninklijke immuniteit genoot. Hij kan dus alleen worden berecht voor misdaden die hij in de jaren daarna heeft begaan.

Juan Carlos was tussen 1975 en 2014 koning van Spanje. Hij maakte zich populair bij de Spaanse bevolking, nadat hij het regime van Francisco Franco ontmantelde na diens dood en verschillende democratische hervormingen doorvoerde.

Spanjaarden over vertrek oud-koning: 'Als een rat die het schip verlaat'
100
Spanjaarden over vertrek oud-koning: 'Als een rat die het schip verlaat'