Twee leden van het campagneteam van Svetlana Tikhanovskaya, de sterkste oppositiekandidaat die 'de laatste dictator van Europa' Alexander Lukashenko ooit tegenover zich kreeg, zijn in de afgelopen dagen opgepakt. Zondag zijn de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland.

Maria Kolesnikova, de rechterhand van Tikhanovskaya, werd zaterdag aangehouden, nadat de politie haar aanzag voor een ander persoon. Ze is volgens het campagneteam kort daarna weer vrijgelaten.

Op dezelfde dag werd ook campagneleider Maria Moroz opgepakt door de Wit-Russische autoriteiten. Het is niet duidelijk waarvoor ze is aangehouden, maar ze blijft in ieder geval tot maandag vastzitten. Eerder deze de week werd ze ook al aangehouden.

Russische media melden zondag dat ook Tikhanovskaya haar huis zou zijn ontvlucht, maar dit heeft haar campagneteam niet bevestigd.

Zondag zijn de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland, waar zittend president Lukashenko de zwaarste oppositie sinds zijn aantreden 26 jaar geleden, tegen zich krijgt.

Oproer in Belarus: Wie is 'laatste Europese dictator' Lukashenko?
232
Oproer in Belarus: Wie is 'laatste Europese dictator' Lukashenko?

Verwachting is dat Lukashenko alsnog wint

Ondanks de grote populariteit van de 37-jarige Tikhanovskaya, is de verwachting dat Lukashenko zondag alsnog zal winnen. In aanloop naar de presidentsverkiezingen liet hij meerdere oppositiekandidaten aanhouden. Anderen ontvluchtten Wit-Rusland uit angst om ook vervolgd te worden.

Het team van Tikhanovskaya heeft haar achterban opgeroepen om zo kort mogelijk voor het sluiten van de stembussen te gaan stemmen, om zo de kans op verkiezingsfraude te verkleinen. Ook wordt opgeroepen om de tellingen te controleren.

Wit-Rusland arresteert opnieuw demonstranten
Wit-Rusland arresteert opnieuw demonstranten

Man Tikhanovskaya aangehouden na kandidaatstelling

Tikhanovskaya werd noodgedwongen oppositiekandidaat toen haar man, een kritische blogger, werd aangehouden toen hij zich kandidaat wilde stellen. De voormalig leraar Engels heeft beloofd dat ze bij een verkiezingswinst, binnen zes maanden nieuwe en eerlijke verkiezingen zal uitschrijven. Ze heeft verder geen politieke ambities.

De kandidate gaat er overigens niet van uit dat de verkiezingen van zondag eerlijk zullen verlopen. Desondanks is het de eerste keer dat de oppositie zo verenigd is, een grote tegenslag voor Lukashenko, die ook wel 'de laatste dictator' van Europa wordt genoemd.