De broers Gotabaya en Mahinda Rajapaksa hebben vrijdag met hun partij de parlementsverkiezingen van Sri Lanka overtuigend gewonnen. De premier en president van het land verwierven een tweederdemeerderheid. De oppositie kan daardoor gemakkelijk buitenspel gezet worden als de broers via grondwetswijzigingen hun macht willen uitbreiden.

Vooral president Gotabaya (71) zou op een dergelijke grondwetswijziging azen. De jongere broer beklaagde zich meermaals over de restricties waar hij tegenaan loopt sinds hij vorig jaar zijn ambt aanvaardde. Hij zou zichzelf meer macht willen toebedelen én af willen van de beperking van het aantal ambtstermijnen dat hij mag aanblijven.

Volgens deskundigen kan het voorstel leiden tot spanning tussen Gotabaya en zijn oudere broer Mahinda (74), die tien jaar lang president was en nu zijn tweede termijn als premier ingaat. De oudere broer dreigt bij een tweestrijd namelijk een deel van zijn bevoegdheden te moeten inleveren.

De oppositie kan weinig weerstand bieden tegen een eventuele grondwetswijziging. De partij van de broers Rajapaksa, Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP), won 150 van de 225 beschikbare zetels. Ruim 75 procent van de Sri Lankanen heeft gestemd, een groter aandeel dan verwacht.

Broers zijn populair dankzij aanpak coronacrisis en herstel na aanslagen

De broers danken hun populariteit deels aan hoe zij een grootschalige coronacrisis in Sri Lanka hebben afgewend. Daarnaast heeft hun reactie op de terroristische aanslagen op verschillende hotels en kerken op Paaszondag 2019 ze bepaald geen windeieren gelegd.

President Gotabaya beloofde het land weer veilig te maken nadat bij de aanslagen 269 personen om het leven waren gekomen.

De parlementsverkiezingen stonden oorspronkelijk gepland voor april, maar werden vanwege de COVID-19-pandemie tot twee keer toe uitgesteld. Vermoedelijk zullen Mahinda's zoon Namal Rajapaksa en drie andere leden van de invloedrijke familie andere belangrijke functies in de regering vervullen.