Emmanuel Macron heeft een boze menigte in Beiroet donderdag beloofd dat het geld dat geschonken zal worden niet in corrupte handen zal vallen. De Franse president, die als eerste wereldleider een bezoek brengt aan de door een enorme explosie getroffen stad, zegt afspraken te gaan maken met Libanese politici.

Het land wordt al jaren geplaagd door politiek en economisch wanbeleid en de bevolking vreest dat het geld dat internationaal gedoneerd wordt in verkeerde handen zal vallen.

Macron landde donderdagochtend in Beiroet om de Franse en Europese steun te bespreken en werd hartelijk verwelkomd door onder anderen de Libanese president Michel Aoun, maar er stond ook een boze menigte die schreeuwde dat er een einde moet komen aan het "regime".

"We kunnen er niet omheen dat we wat onplezierige waarheden moeten bespreken", zei Macron. "Als er geen hervormingen komen, zal Libanon blijven zinken."

Gedurende zijn bezoek aan de getroffen gebouwen in de stad werd de Franse president aangeklampt door bezorgde en boze burgers. Tegen een van hen zei Macron dat hij hoopt dat de explosie "de start van een nieuw begin zal zijn".

Vanuit de Europese Commissie wordt 33 miljoen euro vrijgemaakt om Beiroet te helpen. Voorzitter Ursula von der Leyen zei daarbij dat gekeken zal worden hoe de handelsrelatie met het land verbeterd kan worden.

Grote vuurbal en schokgolf bij explosie in Beiroet
94
Grote vuurbal en schokgolf bij explosie in Beiroet

Onder puin wordt gezocht naar vermisten

De hulpverlening in het getroffen gebied komt donderdag meer op gang. Onder het puin wordt gezocht naar vermisten. Onder anderen militairen en leden van het Libanese Rode Kruis zijn uitgerukt. Nederland heeft een reddingsploeg met meer dan zestig specialisten gestuurd.

Volgens de laatst bekende cijfers zijn zeker 135 mensen omgekomen en nog eens duizenden mensen gewond geraakt. Er zijn nog zeker tientallen mensen vermist; een exact aantal is niet bekend.

Aoun heeft woensdag bekendgemaakt dat er een onderzoekscommissie is opgericht. Die moet binnen vier dagen al met namen van verantwoordelijken voor de ramp komen, zei de president.