Het hooggerechtshof in Brazilië heeft geoordeeld dat de regering van Jair Bolsonaro maatregelen moet treffen om de oorspronkelijke bewoners van het land te beschermen tegen het coronavirus. De regering heeft een deadline van dertig dagen gekregen.

Braziliaanse stammen zijn zwaar getroffen door het coronavirus. Volgens APIB, de overkoepelde organisatie van stammen, heeft het virus 631 oorspronkelijke bewoners het leven gekost. Bij de helft van de driehonderd stammen zijn coronabesmettingen vastgesteld.

Het hooggerechtshof heeft verschillende maatregelen geopperd waarmee de gemeenschappen beschermd kunnen worden. Zo zou het leefgebied afgeschermd kunnen worden met blokkades. Ook zou er een quarantaineplicht kunnen komen voor mensen die de gebieden toch betreden.

De aanklagers hebben het hof ook gevraagd om illegale houtkappers en mijnbouwers uit het gebied weg te sturen, omdat die volgens hen het virus zouden verspreiden. Hier is het hof echter niet in meegegaan.

Culturele tradities gaan verloren

Het coronavirus bedreigt de gemeenschappen doordat die vaak geen toegang hebben tot goede gezondheidszorg. Daarnaast gaan door het verlies van belangrijke figuren binnen de stammen culturele tradities verloren.

De rechtszaak tegen de regering was aangespannen door een belangengroep van indianenstammen en zes oppositiepartijen. Volgens hen zou Bolsonaro de ernst van het coronavirus onderschatten en te weinig doen voor de oorspronkelijke bewoners.

Brazilië is een van de zwaarst door het coronavirus getroffen landen. Er zijn meer dan 2,8 miljoen besmettingen geregistreerd en bijna 100.000 mensen aan COVID-19 overleden.