Nederland stuurt een zoek- en reddingsteam van 67 specialisten naar de Libanese hoofdstad Beiroet vanwege de enorme explosie in een loods op dinsdag. Het team gaat daar helpen zoeken naar gewonden en lichamen onder het puin, zei minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Het team bestaat uit politie- en brandweermensen, trauma-artsen en verplegend personeel. Zij vertrekken woensdagavond en gaan dan meteen aan de slag, aldus de minister.

De Nederlanders gaan helpen zoeken naar "mensen of menselijke resten onder de puinhopen". "Dat is verschrikkelijk belangrijk in de eerste fase van zo'n verschrikkelijke explosie. Dit is wat wij concreet kunnen doen voor een land dat al zoveel heeft meegemaakt en nu nog deze klap daarbovenop krijgt", zegt Kaag.

Door de explosie in een loods waar al sinds 2014 2.700 ton ammoniumnitraat opgeslagen lag, kwamen zeker tachtig mensen om het leven, terwijl het Rode Kruis uitgaat van zeker honderd doden.

Chaos in straten Beiroet na enorme explosie in haven
152
Chaos in straten Beiroet na enorme explosie in haven

Nederlands ambassadepersoneel 'is zeer aangeslagen'

Daarnaast raakten zo'n vierduizend inwoners van de stad gewond, onder wie vijf medewerkers van de Nederlandse ambassade. Volgens Kaag zijn één of twee personeelsleden ernstig gewond geraakt en hebben de anderen wat lichtere verwondingen. "Het kantoor is zwaar geraakt en iedereen is zeer aangeslagen", vertelt zij.

Over de situatie van andere Nederlanders in Beiroet is volgens de minister nog weinig bekend. "Er druppelt nog weinig nieuws door, maar in Libanon wonen veel Nederlanders, die daar zitten voor hun werk of getrouwd zijn met een Libanees."

"Wat ik over Beiroet hoor, is dat veel mensen vermist zijn, veel mensen gewond zijn geraakt en mensen hun huis zijn verloren", aldus Kaag.

Vrees dat dodental snel gaat oplopen

Het gebied rond de geëxplodeerde loods is een ravage. Complete gebouwen lijken te zijn weggevaagd, auto's zijn omvergeblazen en overal in de stad sneuvelden ramen. Er wordt gevreesd voor een snel oplopend dodental, omdat vermoedelijk nog veel personen onder het puin bedolven liggen.

Meerdere landen hebben inmiddels hulp toegezegd aan Libanon, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Cyprus. Libanon heeft voor de komende twee weken de noodtoestand afgekondigd.

Libanezen in shock en op zoek naar geliefden in stad in vol puin
127
Libanezen in shock en op zoek naar geliefden in stad in vol puin