In de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet vond dinsdag aan het begin van de avond een grote explosie plaats. Dit is wat we tot nu toe weten.

Dodental loopt snel op

Het aantal mensen dat is overleden door de explosie loopt snel op. Inmiddels spreekt de Libanese minister van Gezondheid van ten minste tachtig doden en zo'n 4.000 gewonden, terwijl het Rode Kruis in Libanon uitgaat van zeker honderd doden.

De minister van Gezondheid, Hamad Hassan, meldt echter dat nog honderden personen als vermist zijn opgegeven. Doordat zij vermoedelijk onder het puin liggen van verwoeste gebouwen, wordt gevreesd dat het dodental nog verder gaat oplopen.

Het Rode Kruis zegt dat de ziekenhuizen vollopen en roept mensen via sociale media op om bloed te doneren. Ambulances vanuit het hele land zijn onderweg naar Beiroet om de hulpdiensten daar te ondersteunen.

In totaal zes Nederlanders gewond, vijf medewerkers van de Nederlandse ambassade

Onder de vele gewonden zijn ook vijf medewerkers van de Nederlandse ambassade. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat één van hen zwaargewond is, de vrouw van een Nederlandse ambassadeur. Daarnaast is één Nederlander, niet gelieerd aan de Nederlandse ambassade, lichtgewond geraakt.

Er lag ruim 2.700 ton ammoniumnitraat 'onveilig' opgeslagen in de loods

President Michel Aoun bevestigde dinsdagavond dat er ruim 2.700 ton ammoniumnitraat in de loods in de haven lag. De lading zou eerder in beslag zijn genomen op een schip en daarna onveilig zijn opgeslagen in de loods. Geruchten over vuurwerk werden tegengesproken.

De Libanese premier Hassan Diab zei dinsdagavond tijdens een toespraak op de Libanese televisie dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de enorme explosie in een "gevaarlijk" magazijn "de prijs zullen betalen". Ook zei hij dat alle feiten over de opslaglocatie, die er sinds 2014 stond, opgehelderd zullen worden.

Volgens de Libanese douanedirecteur Badri Daher van de haven van Beiroet zijn echter verzoeken om de 2.700 ton ammoniumnitraat te verplaatsen of verwijderen, herhaaldelijk genegeerd.

Explosie vond plaats vlak bij centrum

De explosie vond vlak bij het centrum van Beiroet plaats. In de buurt van de explosie staan veel ambassades, waaronder die van Nederland, België, Argentinië, Zwitserland, Singapore en Cyprus.

Ook de Duitse ambassade heeft bekendgemaakt dat er enkele gewonden zijn gevallen onder de eigen medewerkers.

Klap was tot in Cyprus voelbaar

Het Europees seismologisch centrum EMSC schrijft op Twitter dat het meldingen heeft gekregen van mensen die de explosie voelden op Cyprus. Dat land ligt op ruim 240 kilometer van Beiroet.

Chaos in straten Beiroet na enorme explosie in haven
152
Chaos in straten Beiroet na enorme explosie in haven