Door de explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn dinsdagmiddag zeker vijf medewerkers van de Nederlandse ambassade gewond geraakt. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van het AD.

Een van de personeelsleden is zwaargewond, de andere vier zijn lichtgewond. Wat voor verwondingen de medewerkers precies hebben opgelopen, is niet bekendgemaakt.

In de haven van Beiroet vond dinsdagmiddag een enorme explosie plaats. De minister van Volksgezondheid meldde dat er sprake was van zeker 100 doden en 4.000 gewonden. Over de oorzaak van de ontploffing is nog niets bekend.

Het aantal slachtoffers loopt vermoedelijk nog op, aangezien veel inwoners in het getroffen gebied enkele uren na de explosie nog vastzitten in hun huizen, zegt het hoofd van het Libanese Rode Kruis, George Kettaneh.

Chaos in straten Beiroet na enorme explosie in haven
152
Chaos in straten Beiroet na enorme explosie in haven

Rode Kruis roept op tot bloeddonatie

Lokale media melden dat mensen bedolven zijn onder het puin en gewond zijn geraakt door brokstukken. Hulpverleners vervoeren de gewonden naar het ziekenhuis. De slachtoffers hebben onder meer botbreuken of zijn gewond geraakt door rondvliegend glas.

Het Libanese Rode Kruis meldt dat honderden gewonden naar ziekenhuizen in de omgeving zijn gebracht en roept mensen op om bloed te komen doneren. Ook zegt de hulporganisatie dat duizenden mensen hun noodnummer hebben gebeld.

Het ziekenhuis Hôtel-Dieu de France in Beiroet heeft in korte tijd een grote stroom patiënten op zich af zien komen. Het medisch centrum zegt dat het meer dan vijfhonderd gewonden heeft behandeld en niet in staat is om meer hulpbehoevenden te ontvangen. Chirurgen moeten al tientallen mensen opereren.

Grote vuurbal en schokgolf bij explosie in Beiroet
94
Grote vuurbal en schokgolf bij explosie in Beiroet

'Opslagplaats met explosief materiaal ontplofte'

De chef van de Libanese veiligheidsdiensten meldt aan Reuters dat de ontploffing zich voordeed in een opslagplaats waar explosief materiaal opgeslagen lag. Eerder werd gesproken over een opslagplaats voor explosieven of vuurwerk, maar dit wordt door hem tegengesproken.

Meerdere silo's en magazijnen die in de buurt stonden, zijn volgens ooggetuigen weggevaagd. In de nabije omgeving liggen gekantelde auto's en is alles bedekt onder een laag stof.

Van de gebouwen in de buurt die nog overeind staan, zijn alle ruiten gesprongen.

Explosie in bijna hele stad gevoeld of gehoord

De gigantische knal zou in bijna heel de stad zijn gehoord of gevoeld. In sommige delen zou de elektriciteit zijn uitgevallen.

Op videobeelden is te zien hoe na de ontploffing een grote rookwolk opstijgt boven de stad, gevolgd door een grote schokgolf. Ooggetuigen vanuit verschillende plekken in Beiroet melden dat tot op 10 kilometer ruiten van gebouwen zijn gesneuveld.

Aan de explosie ging dinsdagmiddag een grote brand vooraf. Meerdere brandweerlieden waren op weg naar de brandhaard toen de boel met een gigantische kracht de lucht inging. Het is nog onbekend wat de explosie veroorzaakte.

Lees de laatste stand van zaken van de ramp in ons liveblog: